Klass (Zkažená mládež) 2007

Jsou filmy, jež se vám jaksi neúprosně zaryjí do mozku s náruživostí rýče Bédy Trávníčka. Klass mezi ně bezesporu patří.
Film je to estonský a musím přiznat, že tuto zemi zrovna moc filmově zmapovanou nemám, nicméně kdybych soudil jen dle snímku Klass, tak bych bezesporu hodnotil dobře.
Upřímně, po čistě řemeslné filmové práci není Klas bůhvíjakým majstrštykem, ale o to snad ani nejde. Tento film je významný hlavně svým poselstvím a námětem. Odehrává se mezi - asi - gymnaziální mládeží. Nabízí nám jakousi sondu do vnitřního života jedné třídy, která má pochopitelně přirozeného vůdce a rovněž svého přirozeného outsidera Josefa (omlouvám se za ten anglicism, ale lepší termín by člověk jen těžko pohledal). Ostrakizace, šikana se stupňují a jeden student - Kasper - přestává být netečný k těmto fujtajblovým věcem. Za Josefa se postaví. Tímto morálně správným činem se však v očích manipulovatelné třídy stane dalším vyvrhelem. Události nabírají na obrátkách, až vyústí v krvavé finále.
Film se mi líbil. Musím se rovněž přiznat k tomu, že v průběhu sledování tohoto snímku jsem se neubránil vcítění se do hlavního hrdiny a jeho marného boje až do té míry, že jsem všem těm "záporákům" jejich konec docela i přál...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)