Krajina se zbraní .... a s Řepkou

Krajina se zbraní je úžasná divadelní hra z pera britského autora J. Penhalla, kterou v mém oblíbeném Dejvickém divadle režíruje Martin Myšička (filmoví fandové jej jistě znají z filmů Šeptej, Protektor, či Karamazovi), který si v představení dokonce "střihl" i hlavní roli, neboť představitel hlavního hrdiny jaksi dlouhodobě onemocněl.
Hra je silně současná, vyjadřuje se k problematice "správných a spravedlivých" válek v našem světě. Hlavní postavou je vědec Nick (Myšička), který objeví úžasný malý výzvědný a útočný stroj (viz foto nahoře), pomocí něhož je možno vyhrát snadněji nějaký konflikt, případně eliminovat lidské ztráty na nezbytné minimu. Tento čin však brzy nastolí závažné morální otázky o smyslu a oprávněnosti někoho vůbec zabít a o principu osobní odpovědnosti na zmařených lidských životech. Hra je také hezkou ukázkou fungování státní moci a jejího takřka neomezeného nátlaku na jedince.
V dalších rolích se představily poměrně známé tváře, např. Simona Babčáková a Ivan Trojan. Hra rovněž vyniká skvělým hudbním "podbarvením", o něž se postarala česká elektronická formace Midi Lidi (soundtrack k filmu Protektor).
Cestou k divadlu se nám však se Slečnou I. stala taková roztomilá věc (to píši, abych článek uzavřel trochu méně formálně). Směrem od metra Dejvická k Dejvickému divadlu se totiž náchází jedna roztomilá pizzeria, kde jsme včerejšího večera zahlédli slovutného obránce fotbalové Sparty - Tomáše Řepku. Slečna I. zprvu pojala úmyslu vstoupit dovnitř a zapět slovutnému sportsmanovi hymnu mistrovské Slavie Praha (kterou jsem ji poctivě několikrát učil), nicméně já jsem ji od podobných nerozvážností raději odradil a rychle zpacifikoval. Jeden nikdy neví, co se tomu ostrému hochovi původem ze Slavičína honí hlavou...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID