Zánik biografů?

Včera jsme se společně se Slečnou I. chtěli podívat do kina v městě Kroměříž, kde dávali snímek "Oko ve zdi". Bohužel se tak nestalo. Jakoby snad byl včerejší den tak nějak prokletý, neboť se nám zároveň podařilo úspěšně zmeškat vlakový spoj.
Situace biografů na malých a středně velkých městech je skutečně tristní. Označení "malá návštěvnost" je ještě velmi mírné, neboť na včerejší projekci se krom nás dostavili ještě 2 další lidé (a převýšili jsme tak počet zaměstnanců hokejovým výsledkem v poměru 4:3). Vzhledem k nabídce filmů dnes do kin chodí převážně mladší lidé (někdo ve věku 15-40 let), což je navíc generace, která často upřednostňuje konformní pohodlí multikin (nejblíže Kroměříže je asi Zlín, Olomouc) a rovněž se ve své valné většině vyzná ve stahování z různých torrentů, rapidsharů, apod. Není se tedy čemu divit.
Je to ale špatně, neboť projekce filmu v biografu je příjemná společenská událost, která je pro kulturní život stejně důležitá jako návštěva divadla, či výstavy obrazů. Bohužel, filmový průmysl byl degradován na továrnu uspokojující naše vizuální počitky. V daných podmínkách mají malá kina (snad krom Prahy, kde Aero, Oko, Mat, apod. mají početnou skupinu fanoušků) minimální šanci na nějaké důstojné přežití. Jediné co je snad ještě drží nad vodou jsou projekce českých filmů (komedií, pohádek). Paní u pokladny říkala, že na "Peklo s princeznou" (točilo se převážně v Kroměříží) bylo vyprodáno.
Bral bych tento článek trochu jako apel směrem k vám, zkuste se někdy podívat i do místního kina (pokud tak lze) nebo skončíte jako u nás, kde bylo kino zrušeno někdy v roce 1995 a v blízkých Hořovících někdy minulý rok (pokud si pamatuji). Je to určitě škoda, neboť kde jinde se můžete podívat na film za nějakých 65kč?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID