Avatar (2009)


Avatar je filmovým hitem této sezóny, tržby se již vyšplhaly na rekordní výše a rovněž na žebříčku csfd.cz se drží (byť s jistým kontinuelním propadem) na čelních pozicích.
Přistupovat k tomuto filmu je ale více než obtížné, člověk zde totiž musí a) odlišit formu a obsah nebo b) neodlišit formu a obsah. Podobné dilema má jedinec i při sledování např. nacistických propagandistických filmů (Věčný Žid, Olympia,...), které mohou být po formální stránce - kamera, vizuální zprostředkování, střih, apod. - na velice dobré úrovni, ale obsahově se jeví závadné. Samozřejmě, tohle je trochu nefér přirovnání, neboť na Avatarovi není závadného vůbec nic (snad..), ale jeho obsah je vzhledem k veliké pompéznosti s jakou bývá tento film prezentován dosti ubohý, neoriginální.
V podstatě se dá říci, že se jedná o "Tanec s vlky" ve sci-fi, fantasy prostředí. Děj Avatara až místy nepříjemně následuje zápletku tohoto Costnerova velkofilmu. Mezi další inspirační zdroje bychom mohli jmenovat např. Pocahontas, či snad i trochu Hvězdné války. Mně osobně tento film značně připomínal postarší počítačovou hru Albion (schválně, kdo z vás ji zná?). Stručně a jasně, po stránce dějové vůbec nic nového pod sluncem, Avatar si jen ze svých slavných vzorů bere inspiraci a vrší na ni pozoruhodné technické zpracování planety Pandora (které si člověk nejlépe užije ve 3D kině). Právě to je asi největší devizou celého snímku, technické zpracování a komplexnost v podstatě uvěřitelného univerza, které nám zde James Cameron po zhruba 2 a půl hodiny nechává shlédnout.
Zbylé filmové atributy jsou již jen vrstvením místy neskutečného klišé a pathosu, u něhož jsem se chvílemi musel i mírně usmívat. Hudba také není kdovíjak velkolepá, v podstatě jen reaguje na změněnou atmosféru děje, ale že by se vám nějak výrazně zapsala do paměti..., o tom si můžete nechat jen zdát (můj subjektivní dojem).
Svoji typickou roli si zde střihla i Michelle Rodriguez - to jest roli drsné dívčiny, která stejně ke konci filmu zemře (něco podobného jsme mohli vidět i v LOST a Resident evil).
Nechci říci, že jsem byl z filmu vysloveně nespokojen, ale krom vizuálního zpracování se jedná ve všech ohledech o víceméně průměrnou záležitost, která už tu v pozměněné podobě byla několikrát. Celé mi to navíc tak trochu připomíná uskutečněnou vizi pana Lovelocka (teorie Gaia).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)