Český humor

Český humor je podle mě něco úžasného. Bohužel, jako mnoho věcí, má i on (dávám mu nakrásno mužský rod, protože český humor jsou především muži) svoji temnou a světlou stranu.
Pro mě osobně je jakýmsi pomyslným vrcholem humor pánů Svěráka a Smoljaka, který je tu s námi již více než 40 let a za tu dobu až na nepatrné detaily nestihl zestárnou, zevšednět. Mnoho lidí si dodnes dokáže pouštet na dvd, vhs (či na čemkoliv jiném) jejich komedie (namátkou: Na samotě u lesa, Jára Cimrman ležící, spící, Rozpuštěný, vypuštěný, Záskok, České nebe...atd) a stále se smát očekávaným vtipům.
Jak to jinak nazvat než klasikou?
Ovšem, český humor to jsou také někdy i poněkud kýčovité filmové obrazy páně Trošky (o kterém si ale jinak nemyslím nic špatného, jeho Carmen ve Státní opeře byla prý vynikající).
Určitou nedílnou, ale často skrytou, součástí je i humor lidový, či zlidovělý. Vždy mě velmi fascinovala vynalézavost, mystifikace našeho národa, který se dokázal vtipem leckdy bránit - často bohužel i z nutnosti - mnohem silnějším opononentům. Tak se zrodil Cimrman, Švejk, Péráka koneckonců i mnoho vtipných výkladů zavedených zkratek. Dám nějaké k dobru.
Tehdejší Veřejné bezpečnosti (VB) se přezdívalo vtipně "pátá bé". Představa "páté bé" jedoucí na výlet žluto-bílým automobilem... je dosti humorná sama o sobě.
Daleko hůře to ale odnesli příslušníci Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti (PSVB), kterým se říkalo, "pitomec stojící vedle blbce".
Američané se ale také činí. Víte, co znamená WINDOWS? ..... Will Install Needless Data On Whole System...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)