Dělnicka strana - ano X ne

V posledních dnech se znovu hodně hovoří o Dělnické straně, která stanula před Nejv. soudem v Brně a její další osud je značně nejistý. Podle nedávného průzkumu internetového serveru novinky.cz se zjistilo, že zhruba 1/3 (stav včera) by byla proti zrušení této strany. Samozřejmě reliabilita takového výzkumu je tristní.
Já se osobně nechci vyjadřovat k tomu, zda DS zachovat, či zrušit, ale spíše k programu strany, či jejímu ideovému vymezení, které mi přijde více než podivné. Podpora DS ve společnosti znovu o něco vzrostla (hovoří se o cca 1,08%) a mně se jen na mysli objevuje otázka, "jak je jen možné, že něco takového dokáže oslovit zhruba jednoho člověka ze sta?"
Z programu DS jsem tedy vybral několik bodů, o nichž se domnívám, že jsou velice diskutabilní.
1. Strana odmítá dělení politiky na levici a pravici, neboť se jedná o uměle vyvolané dělení národa.
Tento argument mi přijde místy až směšný, existence jedné jediné "národní strany" byla českou politikou opuštěna již v 19. století. Dnešní doba je natolik specifická, že jedna strana by v podstatě ani nebylo sto postihnout všechna politická témata. Je tedy přirozené, že zde máme strany liberální, enviromentalistické, konzervativní (byť krom SSO tu žádné jiné skutečné konzervativce nevidím), apod....
2. Strana chce bojovat proti korupci, elitářství.
No, proč ne, ale - upřímně - která jiná politická strana to nemá v programu? Tento "boj" je již jen prázdným heslem. Kdo tedy volí DS kvůli tomuto argumentu, tak....mlátí prázdnou slámu (či jak se to říká).
3. Zákaz homosexuálních sňatků a uvedení národnosti do rodného listu, občanského průkazu.
Chápu, že někdo může považovat homosexuály za devianty a představa jejich pohlavního styku u něj vyvolává husí kůži, ale vyloženě tvrdit, že homosexuálové by měli být za svoji "úchylku" trestáni mi přijde nehumánní. Jak by se trestal případný homosexuální styk? Cituji: "Pohlavní deviace musí být zcela jednoznačně postaveny mimo zákon" - co je ale pohlavní deviace? Jiná poloha než ta "misionářská"? Orální sex? Kdo to bude určovat? To budeme také trestat vše, jen trochu se lišící od ideálního vzoru? Uvedení národnosti do občanských průkazů mi přijde absolutně zbytečné. ČR je zemí všech občanů ČR, nějaká segregace jen kvůli tomu, že nějaký občan ČR se hlásí kupříkladu ke slovenské národnosti mi přijde podivná.
4. Prioritu lékařské péče budou mít čeští občané.
A co Hyppokratová přísaha?
5. Národní socialismus
Poněkud volný termín, pod nějž se dá skrýt ledacos. Leckdo může namítnout, že se jedná o politicky vyžilý směr. Cituji: "Víru v národní socialismus vidíme jako ústřední ideu, určující existenci a činy národa." Všimněte si toho termínu, "víra". Tedy ne logické přesvědčení o správnosti svého programu, ale víra v něj. To je velký rozdíl, přiřazující DS ke stranám jako byla např. NSDAP.

Vybral jsem jen některé body, můj výběr není objektivní. Některé části programu dle mého názoru i smysl dávají a líbí se mi (např. větší decentralizace), ale v celkovém vyznění považují politické směřování DS za silně balancující na hraně zákonnosti. Pochopitelně, v časech ekonomické recese a krize dostávají extrémní řešení svůj prostor, neboť mnohdy ta neextrémní selhala, a to nemluvím o případném pojítku s neonacistickými organizacemi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)