Nejsou lidi...?

"Zdroje jsou", vyřkl jednoho krásného dne pan Špidla.
Inu, zdroje možná, ale jak je to s těmi lidmi? O problematice vztahu dnešních mladých (a nejenom jich) k řemeslům a manuální práci obecně poměrně široce a podle mě i kvalitně pojednává tento článek.
Nelíbí se mi současný stav společnosti, kdy jedinec, který pracuje manuálně je povícero označen jakožto "socka", "tupec", apod. Neúcta k práci jako takové vede k nedozírným důsledkům...
Dovolím si z článku trochu citovat: "...Řemeslná práce dostala nálepku čehosi méněcenného, vhodného pro neschopné "socky", stala se symbolem životního neúspěchu, těžká dřina často za minimální mzdu většinu dětí od řemesla odradí. Svůj podíl má také zákonný zákaz práce dětí do patnácti let i formou výpomoci v rodinných firmách. Dětem chybí fyzický vývoj, odolnost, výdrž a vztah k jakékoliv práci. Mnoho dětí si představuje práci jako výmluvnost nebo sedění u počítače, popřípadě administrativu nebo umění.
Mediální kampani se podařilo vnutit občanům odpor k jakýmkoliv lidským pachům. Časopisy i přílohy novin jsou plné výuky k dokonalým nehtům, vlasům, sexy oblečení, ale zapotit se podle časopisů můžeme pouze ve fitcentru. To je jediné povolené pocení kulturně vyspělého člověka. Pot se stal symbolem bezdomovectví, symbolem opovržení...".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)