Spam

O titul nejlepšího přítele člověka svádí permanentní boj pes s knihou. :-)
Jaký je největší nepřítel člověka si netroufám odhadnout, ale zkusím podotknout, že největším nepřítelem "člověka počítačového" se stává nevyžádaná pošta, tzv. "spam".
V době před masovým rozšířením internetu existoval "spam" (a snad laskavý čtenář dovolí, když nadále budu toto slovo psát bez uvozovek) ve formě rozesílání rozličných dopisních listů s nabídkou prodávaného zboží. Něco podobného v zásadě existuje i v dnešní době. S příchodem mobilních telefonů se část spamu přesunula právě na posílání reklamních sms, což však mělo velkou nevýhodu v ceně. Daleko úspornější je dnes rozhodně rozesílání mailových spamů.
V ČR se za "průkopníka" (tady ty uvozovky raději napíši) považuje jakýsi pan Aleš Slabý, nicméně za určitou formu spamu bychom mohli považovat i telefonáty s nahraným hlasem Václava Klause vybízejícího k mobilizaci občanstva.
Můj první spam si nepamatuji zcela přesně, ale tuším, že to bylo cosi s nákupem nějakého zimního oblečení. Asi nejúsměvnější spam mi přišel - tuším - loni, když mi "česká spořitelna" zaslala zprávu s textem ve stylu - "Drahoušek zákazník, my oznámit zprávu vám, že vaše karta být neplatný....".
Někdy je výhoda, že ty automatické překladače zatím nemají takovou kvalitu :-).
Pěknou ukázkou "tapetovaného spamu" budiž tato stránka: http://eluin.blog.cz/0601/cid
Spam byl ale populární už před drahnou dobou. Kdybychom šli po etymologii tohoto slova, tak bychom se dostali až do poválečné Velké Británie, kde slovíčko spam označovalo jakousi konzervu s něčím podobným našemu lančmítu. Tehdy toho bylo prý hodně, velmi hodně, tak hodně, že populární komici Monty Python tomuto fenoménu dokonce věnovali pozoruhodný skeč.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)