Imaginárium dr. Parnasse

Imaginárium je dalším filmem úspěšného režiséra Terryho Gilliama, který se do povědomí filmových fandů zapsal úžasným Monty Python´s flying circus, či pozoruhodným sci-fi 12 opic. Gilliamův rukopis je ve většině jeho snímků dobře rozeznatelný. Často se tam objevují snové, fantastické scény, záběry (Brazil) a svérázný smysl pro humor.
Imaginárium je toho všeho typickým příkladem.
Tento film se často skloňoval i vzhledem ke skutečnosti že se jedná o poslední snímek H. Ledgera, který zemřel před jeho dokončením. Smrt jednoho z hlavních herců bývá vždy velmi komplikovaná. Režisér Ed Wood Jr. smrt své hvězdy Lugosciho řešil velmi svérázně, nahrazujícího herce nechal procházet před kamerou s pláštěm před tváří... Gilliam ale není Ed Wood (naštěstí!) a namísto mrtvého Ledgera tu je J. Depp, Colin Farrell a Jude Law. Navíc se změna podoby dané postavy podařila i skvěle zakomponovat do děje. Není ten Gilliam ale šikula, co?
Příběh se odehrává v současnosti, byť to tak mnohdy nevypadá. Doktor Parnassus (Chris Plummer) je starý muž, který má dceru Valentinu, pomocníka Antona a podivnou, pojízdnou scénu s ještě podivnějším zrcadlem. Ve filmu se dále objevuje oběšenec Tony (Ledger, Law, Depp, Farrell) a pozoruhodná postava ďábla (Tom Waits), který si říká jednoduše pan Nick.
I když se jedná žánrově o fantasy snímek, tak mu nemůžeme upřít skutečnost, že v podstatě promlouvá k nám, k naší realitě, kde skrze magické věci poukazuje na prostou lidskou lakotu, chamtivost, apod. A koneckonců i ten ďábel působí místy jako docela fajn chlap.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)