Jeruzalém?

Slečna I. přišla s návrhem jet někdy do Izraele. Inu, proč ne. Tato země má jistě zvídavému oku co nabídnout. Osobně bych se nebránil možnosti spatřit místa, kde žil Kristus a de facto i vznikaly kulturní základní naší civilizace. Finanční stránka je věc druhá, ale když i Stanislav Gross dokázal našetřit na ten svůj nový byt, to by v tom byl čert, abychom to nezvládli .
Vše má ale i své stinné stránky. Pokud se člověk dostane jednou do Izraele, tak už rovnou může zapomenout na návštěvu zemí jako je třeba Saudská Arábie, Jemen, Libanon, apod. - důvody asi netřeba více rozebírat. Možností je samozřejmě zřízení dalšího pasu...
Daleko méně závažněji, ale o to více pozoruhodněji, však vyhlíží možnost získat tzv. "Jeruzalémský syndrom". To je, panečku, věc... Jedná se o syndrom, který na Vás zapůsobí po vstupu do Jeruzaléma tím způsobem, že si myslíte, že jste nějaký významný prorok, či snad dokonce sám Mesiáš. Daná osoba se pak chová notně výstředně, nabádá ostatní o způsobech chování a zvěstuje blížící se apokalypsu. Asi nejvíce podivný případ se stal před několika lety, kdy tento syndrom postihl postarší turistku z USA, která nabylo dojmu, že je Pannou Marií (sic!) a vydala se tedy do rovnou do Betléma hledat malého Ježíška. Ne vždy je to však takto úsměvné, jak informuje průvodce po Izraeli od vydavatelství Lonely Planet (kterým si teď listuji), roku 1969 jakýsi australský křesťan zapálil jednu mešitu s poukazem na to, že brzy má nastat Kristův příchod a on sám mu chce toto město očistit od všeho nekřesťanského.
Tak nevím, mám-li se na ten Izrael vůbec těšit. Představa mé maličkosti pobíhající po poušti v bederní roušce mě trochu děsí. Jedinou útěchou může být, že dnes se už tolik neukřižovává.
Na druhou stranu, jak říká doktor Shaul, tento syndrom obvykle nemá dlouhého trvání a daná oběť se po několika dnech ze všeho "vzpamatuje".
Mimochodem, znáte tu anekdotu, kterak stojí římský voják u skomírajícího Krista na kříži a říká, "byl to velký mistr, jen nepublikoval v odborném tisku"? :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID