Nejvlivnější hudební desky

Svět je plný škatulkování, žebříčků a podobných zhovadilostí. Byť na ně někdy nadávám, tak si je často rád pročítám. Shledal jsem však jeden závažný nedostatek, a to ten, že recenzenti často hodnotí pouze kvalitu (slovíčko pouze by se hodilo asi lépe do uvozovek), leč žebříčků, které by reflektovaly do jaké míry byly dané hudební desky vlivné na další generace, je poskrovnu.
Zkusím tedy přispět k tomuto projektu svým skromným příspěvkem, který se sice pokouší o jakous takous objektivitu, leč přirozeně končí ve zcela subjektivním vyznění.
Pojďme to vzít třebas chronologicky za posledních 50 let.
1. The Beatles - Revolver (1966)
Liverpoolská čtyřka (fab four) na vrcholu slávy se odklání od tradičního zvuku už na předchozí desce "gumová duše", ale teprve na senzačním Revolveru je odklon doveden k úplnosti. Skladby jsou komplikovanější (což ilustruje i obal od Klause Voormana), velká většina z nich se nikdy od Beatles neobjevila v živém reportoáru - byly prostě příliš náročné na živé pojetí a navíc "brouci" už zhruba od roku 1966 koncertovali jen zřídka.
2. Kraftwerk - Autobahn (1974)
Časy se mění, nastává věk syntezátorů a pravěk elektronické hudby, kterou mílovými kroky posouvají dál němečtí hoši z Düsseldorfu, Kraftwerk. Právě skladba Autobahn je velmi zásadní pro další vývoj. Vznikli by bez nich všichni ti Depeche Mode a spol.?


3. Joy Division - Unknown Pleasures (1979)
Zpátky ke kytarám. Joy Division promlouvají silně k dnešku, k celé té záplavě "indie", "independent", "free" a bůhvíco ještě kytarových kapel (The Killers, Editors, apod.). Joy Division s touto deskou překročili hranice stylu zvaný punk a přišli s něčím..., poměrně specifickým. Nicméně faktem bezesporu je, že inspirující jsou jak vidno stále.

4. Primal Scream - Screamadelica (1992)
A jsou tu devadesátá léta. V Manchesteru (který je dočasně přejmenován na MADchester) bouří raveová hudební revoluce. Vznikají kluby jako Hacienda apod. Z nastálého kvasu letí do světa hity skupin jako byly - New Order (shromáždění z pozůstalých Joy Division), Happy Mondays a.... Primal Scream. Ti na své slavné desce skloubili acidový styl s rockem i gospelem. Výsledek je navýsost inspirativní. Skladba "Shine like stars" je krásným, oddechovým kouskem.
5. Leftfield - Leftism (1995)
Trochu politický název, pravda.. Spojení dubu, techna, elektroniky s podmanivým hlasem Johna Lydona ve skaldbě "Open up" (Sex Pistols) je inspirativní dodnes. Spolu s Chemical brothers a Underworld se Leftfield řadí mezi nejúspěšnější elektronické kapely, které dokázaly proniknout i do středního proudu. Úvodní skladbu z alba Leftism asi znají všichni, neboť si ji propůjčila společnost O2 do své reklamy.
Mimochodem, Leftfield byli označeni za nejhlasitěji hrající skupinu všech dob :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)