Vyvěsíte vlajku?

Dnešní den je zvláštní mimo jiné i v tom smyslu, že si mnoho lidí připomíná výročí tibetského povstání (respektive jeho potlačení) proti čínským okupantům. Dnes je tomu přesně 51 let... Nejčastější formou "oslavy" je pak vyvěšení tibetské vlajky, jak nám na snímku výše ukazuje zastupitel za Jihlavu.
Jedná se jistě o milé gesto, které však zůstává jen gestem. Na Čínu samotnou tato mezinárodní aktivita má pramalý vliv a k "běžným" občanům Číny se dané informace dostávají dosti komplikovaně, pokud vůbec. Kupříkladu velmi známý snímek zachycující stojícího studenta před tankem na náměstí Nebeského klidu je mezi čínským obyvatelstvem takřka neznámý. Kdepak, vyvěšením vlajky Tibet nezachráníme.
Dnešní Tibet už není tím Tibetem jako dříve. Převýchovné akce v letech 1996-2000 a rozmístění činských obyvatel v Tibetu (s poukazem na to, že nemusí platit vysoké daně) charakter země zásadně změnily. Situace je taková, že Tibet je dnes na Číně v podstatě závislý.
Jaké to je koupit si ve Lhase hamburger od McDonalda?
Domnívám se ale, že vyvěšení vlajky je sympatickým gestem s osudem jednoho národa nacházejícího se "pod střechou světa". Pokud chcete Tibet "podpořit" nějakou jinou formou, tak doporučuji blížící se festival tibetských filmů v kinu Aero - http://www.kinoaero.cz/cz/cykly-festivaly/100/Tibet-Film-Festival-Potala/176/2010/
Hodně diskutovanou stránkou věci je ale otázka, zda je správné (či dokonce legální) vyvěsit tibetskou vlajku na budově nějakého státního úřadu. Jak asi víte, PS se danou žádostí nakonec vůbec nezabývala (koneckonců rozhodnutí grémia z předloňského roku je zamítavé). Strana zelených dnes však vlajku vyvěsila z oken svého poslaneckého klubu (odkaz), s odůvodněním že jde o akci strany a ne PS.
Mimochodem, taková zajímavost, v Praze se vlajka na radnici vyvěsila poprvé v roce 1996 na Praze 3.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)