Golden Axe

golden
Golden Axe, jméno, jehož vyslovení mnohým rozbuší srdce na míru místy až nezdravou.
Ano, tak se hlásí pravá legenda.
Na počátku byla jednička a nula. Z jejich vzájemných nekonečných kombinací se začaly rodit počítačové programy. Člověk je pochopitelně tvorem hravým, takže mu nečinilo velkých problémů si i z tohoto utvořit zábavu. Jedna z prvních počítačových her byl slavný Pong, primitivní, leč zábavný. Pro mě osobně počítačová historie však začíná až s příchodem hry Golden Axe.
Žánrově se jedná o fantasy akční řežbu (doslova). Hra sice má jakýsi příběh, ale ten je prostší než _________ (doplňte si jméno neoblíbené populární osobnosti), či dokonce než ___________ (doplňte jméno ještě více neoblíbené osobnosti). To vůbec ale nevadí, neboť o příběh zde ani nejde. Na začátku si vyberete jednu ze tří možných postaviček. Zde se možná nachází jedna z výrazných chyb ve hře, neboť postavičky nejsou dostatečně herně vyvážené. Z celé plejády (Barbar, Amazonka a Trpaslík) to zcela jasně vyhrává - překvapivě - malý, zelený trpaslík s nabroušenou sekerou. Jelikož hra podporuje i multiplayer (rozuměj na jednom počítači, o síti se tehdy pochopitelně neuvažovalo), tak tato situace velmi často vedla k dohadům, "kdo že to bude hrát za toho trpaslíka".
Hra vyšla v roce 1989 ve společnosti SEGA, která se tímto počinem etablovala jako jednička mezi herními arkádami. Obsahuje celkem - pokud si pamatuji - 8 levelů, které jsou s přibývající dobou stále obtížnější. Celkově však hra nebylo nijak moc těžká a po krátkém tréninku došel do finále hry skoro každý. V dnešní době si pod win xp, vista, apod. hru pochopitelně nezahrajete, ale díky existenci různých emulátorů to nakonec stejně jde.
Trocha vzpomínání na časy podivně zářících monitorů a pixelově odporných postaviček, jejichž pohyb je podkreslen midi hudbou, není nikdy na škodu. Snad se jedná jen o sentiment, ale když jsem na internetu hledal nějaký herní obrázek z Golden Axe, tak mě přepadl takový zvláštní pocit.
Ano, hry typu Golden Axe měly ve své době jisté kouzlo i kvůli tomu, že se rozhodně nejednalo o produkt směřující k širokým masám (jak je tomu u počítačové zábavy hojně dnes).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)