Moon (2009)

moon
Snímek Moon je žánrová sci-fi, která se odehrává - překvapivě - na Měsíci. Jedná se jistě o film, který svým producentům velkou díru do kapes neudělal. Není to sice zrovna film nízkorozpočtový, ale co se týče četnosti hereckých tváří, tak si zde tvůrci vystačí skutečně s minimem. Většinu filmu tu totiž odehraje skvělý Sam Rockwell v roli Sama Bella, osamělého kosmonauta na Měsíci, který musí po 3 roky - tak dlouhá je jeho služba - dohlížet na těžbu, konkrétně se jedná o nějaký plyn, ale to není pro vývoj děje důležité. 3 roky jsou dlouhou dobou, takže je jasné, že se Samovi dost stýská po Zemi, lidech,...a hlavně po své půvabné manželce. Na měsíční stanici navíc nefunguje již drahnou dobu přímé vysílání se Zemí, takže Sam má smutku na rozdávání.
Celá stanice a její pozadí jsou však čímsi zvláštní, podivné. Sam to zjistí krátce po ošklivé nehodě, která se mu stala cestou k jednomu těžebnímu přístroji. Na Měsíci není sám.
Moon je skutečně velmi podařená sci-fi s propracovaným příběhem a zajímavou atmosférou. Úžasnou roli tu má Kevin Spacey (byť jeho tvář nikdy neuvidíme), který namluvil měsíčního robota.
Celý film má silnou, odtažitou, industriální atmosféru, která je patrná z ozvučení i z prvních záběrů. Rozhodně  toto dílo doporučuji ke shlédnutí všem fanouškům sci-fi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)