Prázdniny v Římě (Roman Holiday) 1953

rh
Prázdniny v Římě jsou klasickým filmem, který drží jeden zajímavý primát - stal se totiž prvním americkým filmem, který byl točen celý mimo území USA. Zároveň se jedná o snímek, který v podstatě odstartoval hvězdnou karieru Audrey Hepburn a má krásnou nominaci na 10 Oskarů.
V podstatě se jedná o romantický film s prvky komedie. Svým způsobem to jistě bude film dost vlivný, neboť některé jeho scény jsou hluboce zaryty do paměti filmových fandů stejně tak silně, jako iformační panely v městě Řím, které informují návštěvníky jaký film se na kterém místě odehrával.
I zde dávát režisér Wyler - podobně jako jiní tvůrci - hlavním postavám možnost nahlédnout do dechberoucích zákoutí města, jedná se např. o fontánu Di Trevi, Koloseum, Španělské schody, apod. Ta místa se sice od tehdejší doby dost změnila (dotěrní pouliční prodavači květin, původem snad z Pákistánů a někteří i z Afriky ve filmu vidět nebyli), ale duch lokací je stále stejný.
Audrey zde hraje Annu, mladičkou aristokratku (princeznu), která je suchopárným stylem života silně znechucena a chystá si svou vlastní malou revoltu vůči královskému protokolu. Uteče do města, kde potkává mladého (no, mladého, prostě muže v lepších letech) novináře (Gregory Peck), který tuší novinářskou senzaci, a proto se raději vydává za prodejce...hnojiv. Jak jejich vzájemný vztah dopadne tu snad není třeba sáhodlouze rozepisovat (film je to dost známý, navíc v dnešní době sdílených dat asi nebude nikomu počítačově gramotnému činit problém jej případně shlédnout).
Film je to celkem svižný (vzhledem k datu výroby), milý, vtipný a v závěru možná i trochu té slzičky ukápnete. Každopádně herci hrají tak jak mají, památky Říma tu jsou v celé své kráse a navíc i "drsnější" povahy se v tomto případě vůbec nemusí stydět za to, že sledují "romantiku", neboť toto je přece již dávno klasika :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)