Caribou - Swim (2010)

swim
Caribou je Kanaďan Daniel Victor Snaith a již nějaký ten pátek se krom své profese - což je matematika - věnuje hudbě. Hudbě natolik zajímavé a pozoruhodné, že její zvuky si bezesporu každý zapamatuje. Něco podobného se totiž jen těžko hledá.
Projekt Caribou jsem poprvé zaregistroval někdy v roce 2005 s deskou "The Milk of Human Kindness". Tehdy jsem se dost divil, co že je to za hudbu, nicméně asi 2 skladby mi utkvěly v paměti dodnes. Caribou a jeho tvorba by se daly označit poměrně kostrbatými nálepkami - psychedelic-pop, či indie-electronica, nicméně ani to nevystihuje pravou podstatu. V zásadě se jedná o poměrně melodickou hudbu, která ale občas ujede do šílených sfér za pomocí šílených zvuků. Ano, Caribou nikdy nebudu okupovat příčky hitparád.
Nová deska "Swim" se moc neliší od předchozích alb - mimochodem, předchozí album Andorra vyhrála prestižní cenu Polaris - už první skladba "Odessa" navozuje zajímavou atmosféru, která vrcholí s příchodem "Found Out". Další zajímavá skladba je "Leave House", v niž se objevují i prvky nu-jazzu. I když desku mnozí řadí mezi alba tzv. "taneční" - a sám D. V. Snaith to připouští - tak na její hudbu si zrovna dvakrát nezatancujete. Nejvíce skočně vyhlíží skladba "Sun", která by ale stejně tak mohla znít na nějaké "chill-out stejdži".
Celé album má pak zhruba 43 minut a já si troufám tvrdit, že se jedná zatím o nejlepší desku od tohoto kanadského pána. Vydána byla v dubnu, leč nejsem si jist, zda dorazila i na naše pulty. Potenciální český posluchač je tak odsouzen k objednávce ze zahraničí, či ke stažení z internetu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID