Kouření

To je název, co?
Někdy název poví více než samotný článek :-).
Asi se shodneme na tom, že kouření není z nejlepších zvyků, jistě bychom našli leckteré aktivity, jež by bylo vhodnější pochválit, ale tak nějak jsme si zvykli kouření povolovat jakožto společensky schválenou drogu. Problém nastává v restauracích, které jsou obvykle kuřácké. Jedinec, který se z podobných restaurací vrátí bývá často - navzdory tomu, že je třeba zapřísáhlý nekuřák - dostatečně "provoněn". Samozřejmě, můžeme si říci, že tam nemá co hledat, nicméně tímto rozhodnutím bychom z lidského života vyřadili důležitý společensko-kulturní faktor - návštěvu restauračních zařízení.
Nová novela zákona (to zní hezky...) trochu kuřákům ulehčuje život. Můžete kouřit na zastávkách hromadné dopravy (pokud nejsou zastřešené), něco podobného se vztahuje i na restaurace, které si budou moci vybrat, zda budou kuřácké či nekuřácké. Osobně si myslím, že většina restaurací si vybere možnost "kuřácká", čistě jen díky tomu, že tím od sebe neodláká potenciální klientelu. Nekuřácké restaurace samozřejmě existují, ale podle mého názoru spíše v mnohých případech jen přežívají (pokud se mýlím, tak mě prosím opravte). Moje oblíbená nekuřácká restaurace byl "Zlatý rožeň" v Dejvicích, ale ta nedávno vzala za své. Netvrdím, že to bylo zrovna kvůli kouření, ale domnívám se, že do restaurací a hospůdek obvykle chodí větší skupiny lidí, v nichž se většinou najde minimálně jeden kuřácky pozitivní jedinec. Celá skupina pak v rámci jakési solidarity volí raději restauraci kuřáckou (osobní zkušenost). Kouření si tu mnoho lidí spojuje s možností vyjádření jisté osobní svobody. Trochu pravdy na tom je (tvrdí to koneckonců i president Klaus), nicméně se nedomnívám, že by silně kouřící lidé byli skutečně svobodní. Kouření - jako mnoho jiných věcí - je v podstatě jen závislost (tu škodící více, tu méně). Závislí lidé ale mají obvykle menší možnost, svobodu volit. Nedomnívám se tedy úplně, že by boj proti kouření byl zároveň i bojem proti svobodě (jak někteří tvrdí).
Ale abych si jen nestěžoval, novela přináší i zpřísnění sankcí a trochu jasnější definici toho, kde se kouřit dá a kde nikoliv.
Jak jste na tom s "bojem proti/pro kouření" Vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)