REC (2007)

O tom, že ve Španělsku se točí kvalitní filmy asi nikdo jen tak nezapochybuje. Spojit si však Španělsko s hororem (samozřejmě, je tu G. del Toro, ale to je Mexičan)...,, to už je jiná. Tvůrci Jaume Balagueró a Paco Platza se zjevně nechali inspirovat americkou hororovou produkcí a výsledek se jim podle mého názoru docela povedl. Nemusel by se za něj stydět ani takový hororový mág jakým bezesporu je třeba Romero.
recJistě, REC se nemusí líbit každému - a je to tak zcela v pořádku - ale vrchovatou dávku napětí a vtáhnutí do příběhu by mu snad nikdo neupřel. Příběh začíná velmi poklidně. Mladá reportérka (Manuela Velasco) se svým kameramanem (ze kterého po celý film uvidíme tak maximálně nohy) točí reportáž o hasičské stanici, která zažívá svůj běžný pracovní večer až do chvíle, kdy se ozve podezřelé hlášení o uvězněné stařence ve svém bytě.
Rutina?
Ale kdeže! Jak již jsem psal výše, tak film má blízko ke klasickým zombies filmům (a la Romero), ale zároveň v sobě obsahuje i módní "film, který se zrovna natáčí na pásku" (a la Blairwitch). Tedy znalcům žánru již asi není třeba více napovídat nic o tom, co že se to v tom domě asi bude odehrávat.
Z mých řádků plyne, že film se mi líbil. Tato skutečnost je samozřejmě ovlivněna i tím, že pro podobné "zombie" filmy mám již po léta citelnou slabost a jsem si rovněž vědom, že někteří lidé by nad tímto snímkem rozrušeně zakoutili tou věcí usazenou na krku. Budiž.
Domnívám se však, že spojení de facto amerického hororu se španělským zpracováním je velmi zajímavé. Důležitým faktem je i to, že takřka po celou minutáž (mimochodem docela krátkou - film má jen 85 min) se snímek tváří velmi uvěřitelně.
Až z toho někdy trochu zamrazí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)