TOP 09 - nová naděje?

Ze svého okolí jsem často slyšel hlasy, "půjdu volit TOP 09, je to dobrá alternativa", popř. "je to strana akcentující tradiční, konzervativní hodnot", či, "je to strana přinášející nový vítr do politiky".
Se všemi těmito tvrzeními však nesouhlasím.
Předně si dovoluji tvrdit, že TOP 09 konzervativní stranou v pravém slova smyslu není. Nikdy jsem si třeba nevšiml, že by tato strana horovala pro český patriotismus, či proti současnému směru evropské integrace (o multikulturalismu nemluvě). Dobré je si i připomenout názor obou hlavních představitelů TOP 09 k Lisabonské smlouvě...
Nic extra nového, nějaký nový filosoficko-politický vhled do problematiky, však TOP také nepřináší. V zásadě se jedná o pravicou, proevropskou stranu, kterou však až na malé výjimky reprezentují lidé, kteří si prošli mnoha jinými partajemi (např. předseda Schwarzenberg byl - ač nestraník -, jak známo, ministrem nominovaným za SZ a pan Kalousek dlouhodobý lidovcem). Kdo z voličů si skutečně uvědomil, že volbou TOP 09 dává svým způsobem i hlas Vlastě Parkanové, či panu Severovi (známá je jeho aktivita proti marihuaně - to jistě muselo imponovat teenagerům)?
Na reklamních plakátech byl většinou umístěn jen pak kníže Schwarzenberg (mimochodem, všimli jste si toho častého označení "kníže" v médiích? Mně osobně nevadí, ale jen připomínám, že šlechtické tituly u nás byly zrušeny již dávno), jehož v zásadě asi slušná osobnost zašťiťuje stranu jako takovou.
Ovlivnilo snad voliče to, že pan Kalousek nabízí cestu z nepříjemné ekonomické situace ČR - potažmo z nepříjemně rostoucího státního dluhu, na němž se jakožto ministr financí a člen Hospodářského výboru Sněmovny také dost podílel? Možná si všichni neuvědomili to, že M. Kalousek se postaral o neúměrné navýšení právě výše zmiňovaného rozpočtu nákupem nekvalitních padáků VTP-100, či podivnou ekologickou zakázkou ve výši několika miliard.
Ale třeba si to uvědomili a je jim to fuk. V české převolební společnosti je velkým trendem poslední doby hledat vždy někoho "nového", kdo vnese do politiky "čerstvý vzduch". Už je ale celkem jedno, že ve svém programu prosazuje mimochodem i zrušení porodného, navzdory tomu, že podpora rodiny je jednou z tradičních hodnot společnosti (ke kterým se tato strana hlásí).
Jedno je ale nutno uznat, TOP 09 se dokázala dostat do přízně médií a skvěle zvládnout předvolební kampaň.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)