Léto v Berlíně (Sommer vorm Balkon) 2005

leto v berline
Léto v Berlíně (český překlad nám zdůrazňuje místo, kde se děj odehrává, byť pro film samotný to zase až tak důležité není) jsem viděl včera v Goethe institutu. Nutno dodat, že film bylo možno vidět zdarma. 
Žánrově se jedná o tragikomický příběh 2 žen (věkem okolo 35 - 40 let), které nezažívají úplně úžasný život. Nika pracuje jako ošetřovatelka a pečovatelka starých lidí a rozvedená Katrin se stará o svého syna - který zrovna malými krůčky směřuje ke chlapecké pubertě - a pokouší se najít si nějakou práci. Nic z toho se jim ale zrovna na výbornou nedaří. Jakýmsi východiskem z trudné životní situace je pak pro obě ženy balkón, ze kterého vždy v noci s doprovodem několika lahví vína (červeného!... bílé asi nepijí...) shlížejí na svět dole pod sebou a dopřávají si vzácných chvilek štěstí. Velkým problémem pro obě dámy je rovněž neexistence nějakého volného a aspoň minimálně přitažlivého samce v jejich "lovišti", tedy až do té doby, než se objeví Ronald (nebo Roland?), jehož přítomnost důvěrný vztah obou žen trochu naruší....
Ano, Léto v Berlíně se mi líbilo. Osobně mám rád kombinaci příběhů z jedné strany vážných, z nichž ale po straně druhé vždy kouká nějaký příjemný vtip. Léto v Berlíně tuto podmínku krásně splňuje. Špatné nebyly ani herecké výkony. Z obou hlavních rolí bych více ocenil Inku Friedrich (Katrin), jejíž postava nabízí herečce trochu více možností ukázat svůj um, než je tomu v případě Nadji Uhl (Nika).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)