Nejdelší den (The Longest Day) 1962

Nejdelší den patří mezi nejslavnější válečné filmy, což navzdory jeho stáří zhruba padesáti let platí i pro dnešek.

the longest day
Děj tohoto známého snímku se odehrává v červnu 1944, kdy spojenci chystají vylodění v Normandii. Film se nesnaží přiblížit nám jednotlivé lidské osudy v jejich úplnosti (jak činí mnoho jiných snímků, kdy máme možnost nahlédnout do rodin vojáků, či pomocí flashbacků i do jejich minulosti). Divák je přímo umístěn do situace krátce před dnem D. V úvodu filmu je při nástupu na scénu důležitých postav vždy přítomen kratičký text stručně informující o tom, kdo daná osobnost je. Nedočkáme se tu tedy klasické americké popcornové zábavy, kde musí takřka v každém válečném snímku být přítomen i milostný vztah - asi jako protiváha všemu tomu násilí, či - mnohem prozaičtěji - jako útok na peněženky něžných poloviček.
Události, jež film popisuje, se mi jevily poměrně věrohodné. Věřím sice tomu, že skutečný odborník na dané období by jistě našel několik historických nepřesností, ale zároveň věřím i tomu, že v porovnání s mnoha jinými snímky tento obsahuje nepřesností minimum.
Vzhledem k datu výroby filmu nejsou žádné scény pochopitelně dodělávány počítačem a divák se tak může krásně pokochat úžasnými záběry se stovky (tisíci) komparzisty a herci. Asi nejpovedenější záběr je ten nejlegendárnější, kdy francouzští vojáci útočí na město Ouistreham. Záběr je snímán z výšky a je skutečně i po všech těch letech neskutečně působivý (viz video pod článkem).
Herecký ansábl je přímo hvězdný, bok po boku tu hrají např. Sean Connery, Paul Anka, Henry Fonda, John Wayne, Bourvil (byť jeho role je celkem zbytečná), či Richard Burton. Pozitivem bezesporu je také to, že krom angloamerických herců tu naleznete i herce francouzské a německé (i jednoho kanaďana :-)) a mluví zde ve svých rodných jazycích, což jen napomáhá uvěřitelnosti celého díla.
Negativem může být pro někoho možná až příliš velká délka filmu (cca 180 minut), která je však ale podle mého názoru díky komplexnosti celého snímku nezbytná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)