The Doors v Kongresovém centru 13. 7. 2010

Na koncert pozůstatků legendární šedesátkové formace The Doors jsem se pochopitelně těšil. Samozřejmě, bez Jima Morrisona - který chyběl ze zcela jistě velmi dobře známých důvodů (pokud nevíte jakých, tak ve čtení článku raději vůbec nepokračujte, byla by to pro Vás jen ztráta času) - a Johna Densmora (problémy se srdcem a soudní pře se zbytkem skupiny) - to bylo trochu nedokonalé, nicméně zbylí hudebníci výše jmenované aspoň důstojně zastoupili. Jednalo se konkrétně o zpěváka Matijeviče, bubeníka Ty Denise a basáka Phila Chena.
Sál byl takřka stoprocentně zaplněn lidmi rozličných věkových skupin a ošacení. Mohli jste tak hezky vidět okolo sebe jedince s Morrisonem na triku postávající nedaleko skupinky mladíků ve sportovním oblečení následovaných dvojicí pánů okolo padesátého roku věku - pro změnu v oblecích. Kongresové centrum se mi ostatně ale pro místo konání tohoto koncertu nezdálo zrovna jako ideální místo. Podle mého názoru se jedná hlavně o prostor určený pro trochu jiné koncerty (např. flamenco, muzikály, apod.), ale psychedelický rock s nádechem blues v podání Doors mi do tohoto prostoru moc nezapadal.
Diváci to samozřejmě pochopili po svém a po úvodních výzvách pořadatelů k tomu, aby setrvali na svých místech se pochopitelně rozhodli těmito výzvami vůbec neřídit. Stačilo k tomu mocné Manzarekovo "Come On, Prague!"
Ale nedivte se.
Po monstrózním Orffově intru přišli hipíci v důchodu hned k věci a spustili Road House Blues. Dostalo se na takřka všechny osvědčené hity skupiny, byť některé skladby jsem trochu postrádal. Například "oidipovská" The End, či When the music´s over by určitě zněly skutečně výborně. Několika lidem se podařilo získat playlist z vystoupení. Jednoho jsme s panem JLC umluvili ať nám jej nechá aspoň vyfotit.
play_list
Asi nejzajímavějším momentem podle mě bylo flamencové sólo Kriegera na kytaru, na které poté plynule navázala má oblíbená Spanish Caravan. Musím také v tomto ohledu ocenit výkon zpěváka Matijeviče. Jak už jsme psal výše, Jim to rozhodně není (a to ani v okamžicích, kdy se snažil trochu napodobit jeho gesta a promluvy mezi písničkami), ale hlas má úžasný.
A stejně úžasný byl i celý koncert. Vloženého bakšiše rozhodně nelituji, zhruba devadesátiminutový exkurz do šedesátých let za to rozhodně stál.
live

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)