Kajínek je...

Děvčátka a chlapci, vězte, že Jirka Kajínků je coooool! Vyšla s ním stolní hra, kde můžete dle vzoru novodobého Jánošíka utíkat z Mírova, či dokonce zajít do blízkého multikina a tam se podívat na český snímek dle Holywoodského vzorce, který prý chce odhalit nevídané a nečekané. Nevím, jak toho mladší Jákl chce dosáhnout, nicméně v kaskadérských kouscích si dost libuje, takže určitě z toho nějak důstojně vybruslí. O tom se ale jen tak nepřesvědčím, neboť film jsem neviděl a ani se na něj nechystám.
Každopádně se stačí rychle zapouslouchat do hovorů čekajícího lidu na autobusových zastávkách, babiček sedících u staré lípy (tak staré, že pamatuje ještě stín a Sváťu Čecha) a můžete se vsadit že tu a tam jistě narazíte na někoho, kdo se rozhovoří na téma vina a trest Jiřího Kajínka.
Pokud Vám to bude málo, mrkněte se na stránky na podporu výše zmiňovaného recidivisty a budete se možná divit kolik je u nás v republice lidí znalých jeho případu a přesvědčených o jeho křivém obvinění, jež jsou mírumilovně schopni hájit až do krve (ale ne do té vlastní).
Lidé asi potřebují nějakého hrdinu, který by se nebál policie a státních úřadů (neboť tam dle všeobecného mínění sedí jen lidé křiví, zkorumpovaní, či nestydatě hlupí - popř. kombinace těchto možností), tropil si z nich žerty a ideálně ještě bohatým bral a chudým dával. Tu poslední podmínku Jiří Kajínek bohužel nesplnil.
Nabízí se srovnání s legendárním Babinským, kterého svého času kdekdo viděl, kdekdo se s ním znal a kdekoho okradl (a dotyčný se k tomu hrdě hlásil) a který ke konci svého života už jen střihal v zahradě růže za asistence řádových sester (ale to už lidový mýtus moc nezmiňuje). Ať už je na obvinění pana Kajínka pravdy hodně, málo (nebo vůbec), tak je to v podstatě i jedno. Jeho legenda si podle mě bude žít vesele dál a.... za pár desetiletí o něm možná ještě někdo napíše písničku. Nevím, zda bude slavnější než ta o Babinském, asi ne... Doba Babinského měla trochu větší smysl pro romantiku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)