Palestinské zdi

Že politická situace v Izraeli je poměrně napjatá není žádným velkým tajemstvím. Signifikantním úkazem této skutečnosti je pak asi nejvíce právě zeď (respektive zdi), jež odděluje palestinskou samosprávu od zbytku území. Měl jsem možnost si zdi z palestinské strany pečlivě prohlédnout a také nafotit.
Věřte, že jsem nebyl sám, kdo s foťákem (respektive v mém případě s mobilem) v ruce cvakal dost zajímavé obrázky. Zeď která odděluje západní břeh řeky Jordánu od Izraele je místem, kde se Palestinci pomocí sprejů a barev (a nejenom Palestinci) vyjadřují ke světu kolem sebe, zejména k výše zmíněné napjaté situaci, k vývoji po roce 1967 a společenským stavům v zemi obecně.
Tato zeď, kterou současný papež Benedikt označil za tragédii, stojí od roku 2006 (zhruba rok skončení druhé intifády), i když některé zátarasy byly postaveny již 2002,  a další části jsou stále ve výstavbě (paradoxem je, že na Zdi ponejvíce pracovali právě Palestinci, neboť nezaměstnanost na jejich území je skutečně velká). Oprávněnost této bariéry bych nechal bez komentáře. Co člověk, to názor. Jen připomenu, že v roce 2005 Haagský tribunál její existenci odsoudil. Argumentem proti by ale samozřejmě mohlo být snížení počtu teroristických útoků.
Buď jak buď, bariéra tu prostě je a díky tomu zde mám tyto snímky.
freedom
wall
Tento snímek není přímo na zdi, ale nachází se v jejím blízkém okolí.
soldier
mesto
holubice
betlemska hvezda
Docela zajímavé, ne?
"And now something completely different" - jak by řekl Erik Idle a spol. Se Slečnou I. jsme se rozhodli, že problémy s odstraněním zdi se dají řešit jedině silou :-).
Snad tu fotku neuvidí Mossad.... :-)
fire!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)