Persons Unknown (2010)

pu
Někdo na jakémsi internetovém fóru nedávno řekl, že dnešní televizní tvorba je přeseriálovaná. Toto tvrzení bych rád trochu poupravil, krom seriálů (kterých je samozřejmě dost a dost) je velkým fenoménem i styl tzv. "reality shows". Obě tyto módní složky v sobě spojuje současný americký seriál s prostým názvem "Persons Unknown" (český překlad zní: Osoby neznámé).
K tomuto seriálu jsem se dostal víceméně náhodou, na stránkách studna.net (věnovaných filmovému hororu) byl poukaz na to, že právě tento seriál by měl v sobě kombinovat zajímavé mysteriózní prvky s hororem.
Odvážné tvrzení, které se však naplnilo podle mého názoru jen z části.
Tak tedy, zápletka se točí okolo malé skupinky lidí, kteří se prostě jednoho dne probudí v jakémsi podivném, vylidněném městečku, ze kterého bohužel pro ně není úniku (inspirace sérií Saw nebo Kostkou?). Brzy si všimnou, že každý jejich pohyb, čin je pečlivě monitorován všudepřítomnými kamerami (inspirace sérii show Big Brother?). Příběh je jistě zajímavý a tvůrcům (např. Christopher McQuarrie) se zatím daří (viděl jsem zatím jen 9 prvním epizod, desátá se v USA vysílá až 21.8., neboť teď stanice NBC dává nějakou gymnastiku....grrr. Otázkou je, zda se ale vůbec bude v seriálu po první sérii pokračovat, neboť jeho sledovanost docela klesá a za oceánem si dokonce získal nelichotivou přezdívku "persons unwatched"...) budovat zajímavou atmosféru. Otázkou však je, jak dlouho jim to vydrží. Neustálé napětí a pocit mysteriózna prostě nelze budovat donekonečna. Trochu se obávám, že s případným úspěchem seriálu přijde obvyklá seriálová nemoc, t.j. neúnosné natahování až do té míry, kdy se původně dobrý nápad rozmělní v hloupostech.
Persons Unknown se také trochu veze na popularitě mysteriózních seriálů, kterou patrně rozpoutal seriál LOST a který rovněž mnoho svých fanoušků po této stránce asi dostatečně nesaturoval.
Suma sumarum, zatím dobrý :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)