The Box (2009)

bb
Krabice nejsou špatné, vůbec. Žijeme v krabici, jezdíme krabicemi, díváme se na krabici. Celý náš život je jedna velká krabice. The Box je filmem podivným, mysteriózním a leckdy i mnohoznačným. Častokrát se mi při jeho sledování kradla na mysl vzpomínka na některé filmy Davida Lynche. Ano, The Box by šlo označit za "lynčovinu". The Box je filmem od režiséra slavného snímku Donnie Darko, který se rovněž vyznačoval podobnými atributy. Zase se ale nejedná o absolutní šílenost (jako třeba mistrův snímek Inland Empire), The Box vám celkem bez problémů celou hlavní dějovou linii objasní, takže ke konci filmu si můžete s klidem říci, "aha, tak takhle". A to je docela příjemné, ne?
Děj se odehrává v roce 1976, ale to není zrovna důležité. Mladí manželé a jejich jediný potomek obývají příjemný domeček, když tu náhle se před jejich dveřmi objeví tajuplná krabice (inspirace Lost Highway?). Samozřejmě ji otevřou (to by film nemohl pochopitelně pokračovat dál) a zjistí, že v krabici je další….krabice s čudlíkem pod sklem. Krátce poté se tam zjeví tajemný pán s klíčem (velikosti středního šmoulího penisu) od krabice s čudlíkem a nabídkou milionu dolarů za zmáčknutí čudlíku. Vše má ale svůj háček, pokud jej zmáčknou, tak někdo neznámý zemře.
To je rozhodování, co? Na filmu je vidět, že vznikl na základě relativně krátké povídky, neboť jeho střední část mě přiměla celkem asi třikrát zívnout (kdežto na začátku jsem zívl jen jednou a ke konci dokonce vůbec!!!). Přesto se však jedná podle mě o dost zajímavý počin, který se určitě bude líbit všem, kteří rádi luští rozličné záhady.
Herecké výkony je těžké hodnotit. Velký prostor zde dostala i jedna z hlavních postav, Cameron Diaz, jejíž jediný herecký výraz - vyděšená a utrápená žena - jí stačí po většinu snímku. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID