Václav Kaplický - Nalezeno právem

Václav Kaplický je celkem známý český autor, který se ve svých románech zabýval historickou tematikou, zvláště pak husitským hnutím. Paradoxně je ale asi nejvíce znám za své dílo "Kladivo na čarodějnice", které se v roce 1969 dostalo rovněž velmi úspěšné filmové adaptace. Kniha "Nalezeno právem" se odehrává na sklonku 17. století v okolí Olomouce. Autor se podobně jako u "kladiva" inspiroval skutečnou událostí, kterou na základě rozličných soudních protokolů přetvořil do podoby čtivého románu. Podstata příběhu se točí okolo Roziny Kaiserové, což je mladá dívenka z Rakous, jež se vydává do dalekého Krnova za svým milým. Nikde se dlouho nezdrží, po několika málo dnech si vždy sebere svých "pět švestek" a jde zase o dům dále, jen aby se přiblížila milovanému Krnovu. Do jejího života je ale proti své vůli zapleten židovský vinopalník Rafael, u něhož chvílí rovněž pracuje. Jelikož nebohá Rozina odejde bez nějaké zprávy, tak je Rafael (rovněž by u něj šlo použít slovo nebohý) nařčen z jejího zabití. Zdánlivě bezdůvodné "babské" obvinění se však dostane na stůl prokurátoru Markrabství moravského. Situace se zdá vážnou.
Na tomto díle Kaplický zajímavě popisuje v lidech přežívající silný antisemitismus (tradované rituální židovské oběti, apod.), sklony k přehánění apod. Jeho popis 17. století je velmi působivý. Nejsem historik, takže nemohu posoudit do jaké míry je autentický, ale přiznám se, že na všech historických dílech (filmy, knihy,...) jsem vždy dokázal ocenit, když autor/autoři nastínili atmosféru tehdejšího uvažování, výkladu světa, apod. V tomto směru má u mě prim V. Körner.
Kaplického příběh se ale neodehrává ve středověku, ale už v novověku. Existují zde rozličné úřady, tedy i čerstvě zrozená byrokratická moc, která si ve své důslednosti na "právu" moc nezadá s tou dnešní. Našinec se v podstatě po této stránce v situaci 17. století celkem orientuje (samozřejmě dnes se třeba slovo "fojt" neužívá), je to doba, kdy lidé na jedné straně měli důvěru ve vědy, ale na druhé mnozí z nich stále silně vězeli v zajetí pověr (otázkou mimo tuto knihu by pak mohlo být, zda se to do budoucna nějak významně změnilo :-)).
kaplicky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)