Zálohovaná "petka"?

Nový ministr životního prostředí přichází s "novým" nápadem o zálohování pet lahví. Ty uvozovky tu jsou skutečně na místě. O něco podobného se pokoušel již M. Bursík, i několik zahraničních společností. Leč neúspěšně.
Samotný ministr si zatím ale není jist, zda dané nařízení skutečně bude prosazovat. Lidovky dokonce píší, že si nechá zpracovat nějaký průzkum o tom, zda si lidé vlastně tuto zálohu na "petky" vůbec přejí.
Průzkum ještě neproběhl, ale troufám si tvrdit, že dopadne negativní odpovědí na výše uvedenou otázku. Já osobně si myslím, že úplně špatný nápad to s tím zálohováním ale rozhodně není.
Sám ale raději piji vodu stejně ze skla. To jen tak pro pořádek.
Situace mi trochu připomíná problematiku recyklování, třídění plastů, skla, apod. V době, kdy se to zde zavádělo, bylo kupříkladu v Německu recyklování těchto věcí běžnou praxí. Zálohování "petek" je i teď v mnoha jiných státech rovněž poměrně běžné (opět bych jako příklad mohl uvést Německo). To, že si občané - možná - danou věc nebudou přát je jistě závažný argument, ale - ruku na srdce - mělo by si ministerstvo kvůli každému rozhodování zpracovávat podobný průzkum? Nebo vstupovat do vlády již s pevnou agendou, s níž se prezentovalo před volbami (a daný výzkum by v té situaci byl de facto zbytečný)?
Odvrácenou stranou zálohování "petek" je samozřejmě velká pravděpodobnost toho, že si z daného projektu někdo udělá pěkný tunel...., určitě stabilnější než pověstná Blanka.
Pochopitelně, nejsem odborník na danou problematiku, takže tento příspěvek berte jako hlas z pléna, ale domnívám se, že toto zálohování by pomohlo odstranit nešvar pohozených pet lahví podél silnic, v lesích, apod. Dokonce jsem kdesi četl, že by to vyšlo i levněji než separované třídění.
P. S. Osobně bych určitě zálohoval kelímky od piva, jako to proběhlo na loňském koncertu Radiohead (Pierre ví, že?)
P. P. S. Pokračování Izraele bude zveřejněno v dalších dnech.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)