Knallhart (Drsňák) 2006

drsnak

Kdosi kdysi pronesl, že německé filmy nestojí za nic. To je samozřejmě hloupost. Je mnoho talentovaných německých režisérů (a nemusí se zrovna jmenovat Emmerich) i herců. Mezi mladou a nadějnou generaci patří bezesporu i David Kross, kterého budete jistě znát z úspěšného filmu Předčítač.
Hvězdou (minimálně lokální německou) se však stal už o něco dříve se snímkem Drsňák (origin. Knallhart), kde si střihl roli studenta jedné německé střední školy, který prožívá životní útrapy způsobené nejistým rodinným zázemím, kde žije jen se svoji mladou matkou Miriam, a nepříjemným vztahem se skupinou třídních grázlů. Ti si v Michaelovi (tak se jmenuje Krossova postava) najdou poměrně snadný cíl pro své šikanování a Michael nevidí ze situaci jiné východisko než se spojit ještě s někým silnějším, než jsou oni.
Snímek nám představuje svět města Berlína tak, jak jej jistě mnozí jeho obyvatelé vidí krajně neradi. Je to svět plný přistěhovalců, bezdomovců, kriminálních živlů a drog. Je to svět zbavený nevinnosti, svět místy příliš krutý pro duši patnáctiletého chlapce, který i v očekávaném okamžiku svého specifického triumfu nad nenáviděným spolužákem rozhodně nepociťuje rozkoš a radost z vítězství. 
Pochmurná "nálada" filmu mi místy připomínala skvělé dílo pana Moodyssona Lilja 4-ever.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)