When You're Strange (2009)

doors

Dokumentární film o jedné z mých nejoblíbenějších skupin rozhodně zasluhuje pozornost. Po nějakém čase, kdy film už skoro stáhli z kin, jsem se na něj konečně vypravil.
Na koncertě sice rozdávali nějaké letáčky s nápisem 1 plus 1 lístek zdarma, leč tento letáček mi v konečném účtování k ničemu stejně nebyl. Termín jeho působnosti jsem úspěšně propásl a stejně to navíc platilo pro jiná kina než pro to kam jsem se nakonec vydal.
Smůla.
Bohužel, kino na Novém Smíchově má ceny slušně řečeno dost vysoké. Znovu bohužel, v jiném kině už inkriminovaný dokument nedávali, takže jsem byl nucen zatnout zuby a požadovaný bakšiš vysázet na třpitící se pult u obézní a usměvavé pokladní.
Snad to aspoň bude stát za to.
No samozřejmě, že ano.
Pokud jste někdy četli skvělou knihu "No one gets here out alive" (či tak nějak zněl název) nebo aspoň viděli slavný film Olivera Stonea s prostým názvem The Doors, tak Vás z informací v dokumentu asi nic moc nepřekvapí. I tak má ale rozhodně tento snímek co nabídnout. Začíná trochu zeširoka, popisuje společenské změny počátku šedesátých let poměrně podrobně, aby nastínil kvas do kterého přichází zrod skupiny. Ti jsou samozřejmě svoji dobou notně ovlivněni a i když na kamery několikrát tvrdí, že nejsou politickou skupinou, tak jim to zase až tak moc nevěříte. Film obsahuje dost známých záběrů (show Eda Sullivana, či rozhovory na letišti), ale i několik dost raritních věcí z domácího videa členů skupiny a jejich blízkých. Celý dokument podbarvuje svým hlasem Johny Depp, který byl sice místy možná až trochu moc monotónní, nicméně nijak radikálně mi to nevadilo.
Důležitá je však hudba. Od Doors tu zazní většina nejslavnějších skladeb, některé jsou sestříhány neskutečně působivě (např. "slavný" koncert v Miami, či třeba nahrávání alba Soft Parade).
Abych to shrnul. Dokument When You're Strange se určitě bude líbit všem fanouškům této "šedesátkové" skupiny. Pro lidi kterým jejich hudba nic neříká se ale asi bude jednat pro změnu o docela těžké a místy i nepochopitelné dílo.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)