Kouř na stříbrném plátně

Že kouření je dnes out stejně jako "kalhoty do zvonu s kapsou na kolenou" (Červený trpaslík) je asi jasné i malému dítěti. Přesto však mnoho lidí kouří i dnes (s různým odůvodněním).
Jistě jste si ale všimli, že třeba na rozdíl od osmdesátých let se dnes ve filmech moc nekouří, respektive kouří tam většinou jen záporné postavy, které stejně na konci zemřou...
Skutečně, pokud se nejedná o nějaký výsostný retro, či artový snímek, tak se kouření na stříbrném plátně objevuje opravdu jen výjimečně. To dokonce došlo tak daleko, že se uvažovalo o zpřístupnění "kouřících filmů" jen pro dospělé. Dětem by tak bohužel asi vypadl seriál Jen počkej, kde hlavní zaporňák Vlk inhaluje jedna radost. Možná by ho však vzali na milost, Vlk nad Zajícem nikdy nevyhraje a v běhu je rovněž vždy poražen. Pěkné ponaučení.
Já si v této souvislosti vzpomenu na komiks Rychlé šípy, kde se krom hlavních superhrdinů vyskytovaly i jiné pochybné partičky (Bratrstvo kočičí pracky, Tlouštík, apod.), z nichž dost lidí kouřilo. Při vzájemném měření sil jim to však Dušín a spol. náležitě nandali a poučili "plantážníky" o tom, že je to fuj a škodlivé.
Panečku, to je dobrá prevence, kam se na to hrabe EU, která chce černobílé cigarety bez jména.
Mimochodem, zpátky k těm filmům, kdyby Vás zajímalo, ve kterých filmech se kouří, tak se mrkněte na TENTO seznam.
Je jich dost, co?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)