Noviny do každé rodiny

Navzdory ujišťování zastupitelů Lidovek jejich náklad stále klesá, a to dokonce tak, že velmi rapidně.
Co se to děje? Přestali snad lidé u nás číst novinové zpravodajství?
Upřímně musím přiznat, že po ruce nemám žádné obsáhlé aktuální statistické údaje, ale nedávno jsem kdesi četl, že náklad neklesá jen Lidovkám, ale i třeba - poněkud překvapivě -  Blesku.
Nedomnívám se však, že by lidé přestali noviny číst, čistě teoreticky se na této skutečnosti mohla podepsat i finanční krize, kdy je lépe šetřit i na jiných komoditách (i když označovat noviny za komodity, no...). Dnes, kdy je internet rozšířen prakticky do skoro každé domácnosti je možno si potřebné informace přečíst na něm (mnoho z nich je tam ihned a některé noviny je na net vkládají po 12 hod) se zdá, že klasické noviny pozbývají smyslu. Přiznám se, že poslední dobou už také noviny moc nekupuji (tak 1x týdně), protože dávám přednost zpravodajství na internetu. Je to pohodlnější a také samozřejmě úspornější. Pravdou nicméně stále zůstává, že krásnému šustění novin u ranní kávy se jen tak nic nevyrovná.
Dovoluji si však nabídnou ještě jednu možnost toho, proč náklad novin stále klesá. Pokud mám ze svého laického hlediska řadového čtenáře možnost porovnat tři asi nejfrekventovanější listy v zemi (LN, MFD, Právo), tak musím dojít k názoru, že ač se snaží v některých atributech odlišovat (MFD má tendence jít směrem ke snesitelnému bulváru, LN se snaží profilovat trochu "výše", apod.), tak v zásadě se jedná o skoro to samé, jen v trochu jiném balení (pomineme skutečnost jednotného majitele). To co tu chybí jsou noviny s názorem. Z dané oblasti vyhraněných listů jsou asi nejvíce rozšířené Haló noviny, jejichž podoba politické směřování je však pro mnoho lidí neslučující se s jejich postoji (v této souvislosti se musí tohoto listu trochu zastat, ve včerejším čísle je zajímavá přednáška páně Kellera o úbytku levicových voličů z řad mladých a třeba i taková literární příloha Obrys a kmen vykazuje podle mého úsudku nesporné kvality).
Svého času jsem měl občas v ruce i noviny Republiky, což vydávalo SPR-RSČ, ale to už je dnes skutečně asi pasé.
I v zahraničí se potýkají s problémem menšího nákladu. Nevyhnulo se to ani takovému kolosu, jakým bezesporu jsou New York Times, nicméně tam jsou schopni ztrátu v pohodě zahladit příjmy z internetu. Možná není daleko doba, kdy budou webové stránky některých známějších periodik zcela zpoplatněny (což se koneckonců i u nás už v menší míře děje). Přesto si však stojím za názorem, že noviny by u nás mohly být trochu pluralitnější, poskytovat větší prostor alternativním názorům, oslovit širší okruh čtenářů, dát jim skutečný důvod si list koupit, apod. (což je samozřejmě v tržním prostředí vždy krok do neznáma). V podstatě všechny velké listy jsou orientovány liberálně pravicově.

Ponechme teď skutečně stranou otázku majitelů novin, kteří jsou rovněž až na malé výjimky ze zahraničí (Ringier - Švýcarsko, Mafra - Německo, Verlagsgruppe Passau - opět Německo).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID