Hudební bilancování 2010

Konec roku vyloženě svádí k tomu, aby se člověk ohlédl za sebou a zkoušel nějak hodnotit. Není to nic výjimečného, lidé žijící v čase a prostoru (a to jsme prosím asi všichni) potřebují nějaké "milníky", aby se v tom šíleném kosmickém mumraji trochu orientovali.
Stejně jako v minulých letech jsem dle svého subjektivního (ne)vkusu vybral 3 hudební alba, která považuji osobně za to nejlepší, co jsem z loňských desek slyšel.

Husky Rescue - Ship of Light
Zajímavé finské překvapení, které nezapře inspiraci ve filmové hudbě, v (indie) synth popu a bůhví v čem dalším. Příjemné poslouchání sladkých melodií sice může po čase trochu omrzet, ale upřímně, tato deska je asi to nejlepší, co tato severská kapela kdy nahrála. Skladba "Sound of Love" je docela výstižné představení této desky.
Marina and the Diamonds - Family Jewels
Pro někoho možná obyčejný pop, který si vydobyl pevné místo i na MTV (jak škarohlídi říkaji "mainstream television":-)), ale podle mě také kus poctivé hudební práce. Skladby nabité energií a velmi se podobající třeba Bat fo Lashes. Ne, není to nikterak originální, ale na MTV pop snad i místy docela alternativní... a ty texty navíc nejsou také úplně k zahození.
Bonobo - Black Sands
Má srdeční záležitost. Simon Green už sice není ten vyjukaný chlapec jako dříve, ale jeho hudba je stále konzistentně velmi kvalitní. Koneckonců, leckomu stačí už jen napovědět label - Ninja Tune a je jasno. Deska, která Vás může provázat po cestách v tropech se stejným kouzlem, jako v pražské  přeplněné tramvaji :-). Kdo si myslel, že po konci Pork recordings to bude s downtempem "na štíru", tak pro něj je poslední deska tohoto projektu silnou odpovědí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)