The Walking Dead (tv seriál 2010)

wd
Zombie filmy tvoří už nějaký ten pátek svébytný sub žánr hororových filmů. Velké šílenství odstartoval George Romero svojí - dnes již legendární - Nocí oživlých mrtvol. V roce 1968 se pro filmové diváky zrodila nová potvůrka - zombie. Směle se zařadila mezi jiná populární stvoření typu netvora z bažin, Draculy, apod. Romero se celkem věrně držel svého stylu a černobílému jedináčkovi brzy pořídil i barevná pokračování, která však - možná právě díky barvě? - nebyla podle mě už tak působivá. Svět filmu si tedy zombie podmanily už dávno, nicméně na seriálové rovině na svůj úspěch ještě čekají, respektive čekaly do doby, než se objevil seriál "The Walking Dead".
Obecně vzato, hororový žánr není mezi seriály zrovna nejrozšířenější. V záplavě rozličných sitcomů a krimi příběhů aby člověk něco podobného hledal brýlemi Stephana Hawkinga. Jistý náznak tajemna a strašidelna bylo možno najít v Lost, Persons Unknown, otevřeněji pak v True Blood, nicméně vše toto je spíše než hororem takovým neo-noir, což duši fanouška lačnícího po gore efektech a správném mrazení v zádech uspokojí asi jen těžko.
Naplnil seriál Walking Dead (český překlad neznám, ale prý je to "Živí mrtví") tyto odvážné aspirace. Odpovím jednoduše, nicméně v pozadí jednoduché odpovědi se skrývají poměrně komplikované motivy. Ano.
Hlavní postavou je šerif Rick (Andrew Lincoln), který byl během přestřelky s nekalými živly poraněn, probouzí se v nemocnici, která je však poněkud neuklizená, tichá a .... (ne)mrtvá. Pokud Vám to připomíná úvod známého snímku "28 days later", tak se nedivte. Tvůrci seriálu (mezi nimi je i oslavovaný Frank Darabont, autor takových filmových perel jako třeba Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, či Majestic) se očividně hororovým klišé nevyhýbají. Pochopitelně, zombie jsou nemyslící bytosti lačnící po vašem mase, pomalu (místy i rychleji) se za vámi šourají a dají se zastavit jen umístěnou ranou do hlavy. Jejich kousnutí je nakažlivé, po veliké horečce se sami stáváte zombie..... Ano, je to už stokrát obehrané téma, přesto se však jedná o téma divácky velmi úspěšné a - co si budeme povídat - také žádané. V seriálu se  dostáváme do děje v okamžiku, kdy byl zombie takeover (krásný anglický výraz, česky si to buď přeložíte sami nebo vezmete zavděk slovíčkem "převzetí") úspěšně dokončen a z lidstva zbyly jen směšné, osamocené hrstky. Neexistuje žádná vláda, policie, ... naděje, nic. Pocit marnosti lidské existence je sice všudypřítomný, ale podle mého názoru seriál jej dostatečně rozhodně nevyužívá. Ve své plné síle na mne dolehl jen jednou, a to v závěru při příjezdu do města Atlanta.
Celý seriál je pak inspirován (v podstatě se jedná o volnější adaptaci) komiksem Roberta Kirkmana a Tonyho Moora se stejným názvem. Tuším, že tento komiks si u nás zakoupit nemůžete, nicméně pokud dostatečně pozlobíte google, tak lze stáhnout jeho slovenskou formu překladu.
Ze známějších herců lze v seriálu vidět např. Laurie Holden (hrála ve filmu Mlha) a Sarah Wayne Callies (Prison Break). 
První série (6. dílů) přinesla na světlo televizních seriálů zajímavý námět, který sice nebyl stoprocentně využit (osobně si myslím, že od druhého dílu seriál trochu uvízl ve zbytečném množství rádoby emocionálních dialogů), přesto se na jeho druhou (už potvrzenou) sérii docela těším.

wd2

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)