Černá labuť (Black Swan) 2010

b

Darren Aronofsky je v současnosti jeden z nejlepších světových režisérů. Přijmeme-li toto tvrzení za vlastní, pak se nám na film Černá labuť bude dívat daleko lépe.
Nina (N. Portman) je baletka, ovšem ne jen obyčejná baletka, slušelo by jí označení primabalerína. Má svůj sen, získat hlavní úlohu v připravovaném představení Čajkovského Labutího jezera. Pro tuto roli je ochotna udělat v podstatě vše, což je celkem logickém, neboť Nina sama nemá takřka žádný soukromý život a je zcela pohlcena svoji profesí. Zahrát bílou labuť - ctnost, řád a dobro - ji nečiní velké potíže, nicméně s výkonem její černé labutě je režisér poněkud nespokojen. Prý je to moc předvídatelné, bez emocí... Nina pochopí, že k dobrému výkonu na jevišti bude muset změnit i svoji osobnost, a to je dost riskantní cesta vzhledem k tomu, že Nina trpí jakýmisi blíže nespecifikovanými psychickými problémy.
Po shlédnutí filmu se mi chtělo prohlásit, "typický Aronofsky". Skutečně, pokud jste už měli možnost vidět některé Darrenovy snímky, tak mi možná dáte za pravdu (např. Pí, Requiem for a dream, Wrestler, Fontána, apod.). Jedná se o filmy se silnou lyrickou stránku, která často stírá rozdíly mezi skutečností a fantazií tak mocně, že i P. K. Dick by se lačně olízl :-). Filmy to obvykle nejsou "mainstreamové" - byť herecké obsazení může nalákat široké vrstvy lidí (krom Portman zde hraje i V. Cassel) - ale zatraceně silně se Vám vryjí do paměti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)