Holubičí povaha...a podobně

Leckteré národy si rády k sobě připisují různorodé přívlastky. Hovoří se tak o národech udatných, velkých, ba dokonce i o věčných. My jsme - jako obykle - o něco skromnější a spokojíme se s označením "holubičího národa".
Ale kdeže...
"Potom Čechové, vpadnuvše do oné země, beze všeho odporu ji pustošili, hrady rozbořili, vesnice spálili a mnoho kořisti pobrali..."
Kosmas - Kronika Česká, 1. kniha. Svoboda 1972. Str. 31
Představa pokojného Čecha švejkovského typu sedícího za oknem své jizby se sklenkou dobře vychlazené "plzničky" dostává povážlivé trhliny.
Nebo třeba, "co Čech to muzikant". Ano, v časech J. J. Ryby byla dovednost v ovládání hudebních nástrojů v rámci tehdejší Evropy na poměrně dobré úrovni, ale nebyli často těmi poskytovateli hudebního vzdělání tehdejší "českých knih hubitelé lítí..."? 
Národní přívlastky jsou v podstatě takové "nálepky", které kdesi kdysi vznikly, ale o současném stavu nemusí zrovna nic určitého vypovídat. Podobně je to samozřejmě i s politickými nálepkami levice a pravice. Po pravé straně parlamentu kdysi dávno ve Francii sedávali zástupci aristokracie a na levé straně pak jejich oponenti hající zájmy jiných vrstev. Rozmístění jejich sedaček dalo vzniknout snad největším "nálepkám", které znám.  Ano, je to přehledné, uspořádané a každý snad ví, že když je někdo levičák/pravičák (podle vlastního uvážení si nehodicí termín škrtněte), tak se jedná o osobu z principu zlou, patrně pojídající lidské maso a pijící krev (taktéž lidskou). No jo, jenže co třeba s takovým liberalismem? Pryč se starými pořádky! Vzhůru k lepším zítřkům klidně přes mrtvoly! 
Kam pak s takovým učením?
A pro příklady netřeba chodit daleko, stačí se podívat na diskuse o změně sazby současného DPH. Nastává paradoxní situace, pravicová koalice podporuje zvýšení daní a jejich levicoví oponenti jsou proti. Pokud by se někdo orientoval výhradně podle "nálepek", tak by byl asi docela zmaten.
Je dost špatné si nějakou osobu, či skupinu osob, nějakým způsobem označit nálepkou a dále už nediskutovat, nepátrat a chovat se k ní podle toho, jak si "zaslouží".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)