Jdi, žij a někým se staň (Va, vis, et deviens 2005)



"Jdi, žij a někým se staň", je věta, kterou řekne matka svému chlapci (asi devítiletému) v uprchlickém táboře v Súdánu. Nebylo by na tom nic divného, kdyby onen hoch nebyl křesťan a díky přání své matky - kterou musel tímto opustit - se nedostal na židovský transport do Izraele v rámci akce Mojžíš. Onen chlapec přijímá nové jméno - Shlomo - a také novou kulturu. Sám je ovšem v Izraeli dost nešťastný, vykořeněný, neboť - ač se později i on začne cítit Židem - i mnoho tamních obyvatel se nemůže zcela smířit se skutečností, že do Svaté země přišlo několik "černých, ztracených příbuzných". Na filmu se mi velmi líbilo to, že ukazuje život v rámci falašské židovské komunity, nesnáze při odbourávání předsudků i čistou lásku. Snímek je to velmi dojemný, takže slabé povahy by se měly pro jistotu zásobit několik kapesníčky :-).
Určité scény mi určitě zůstanou v paměti velmi dlouho, jedná se například o scénku s televizí, kde na ni falašské děti nevěřícně zírají a čekají, až ti panáčci z té bedničky vylezou ven..., nebo dotaz dítěte ke svým rodičům na to, zda až dorazí do Jeruzaléma, tak budou všichni bílí.
Snímek vznikl zejména v koprodukci Francie a Izraele (viz pozn. níže), takže se tam mluví převážně francouzsky, v omezenější míře pak hebrejštinou (respektive jidiš) a amharštinou.
- Jdi, žij a někým se staň. Francie, Belgie, Izrael, Itálie. 140 min.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID