Robin Ujfaluši - Jak se hraje fotbal v Africe

Tato kniha se ke mně dostala v podobě narozeninového daru, překvapivého a milého. Robin Ujfaluši je koordinátorem občanského sdružení Inex-SDA, jež se zabývá využitím fotbalu ke zlepšení tristních životních situací lidí (zejména v Africe). Na stránkách knihy, která původně nebyla ani zamýšlena k vydání, autor stručně ukazuje, že fotbal obvykle není jen o fotbale. Příkladem toho jsou afričtí kluci (ale i holky) z Nairobi, pro něž je tato hra srovnatelná snad jen s náboženstvím. Rádi sledují zápasy prestižní Champions League a cítí se tak o něco blíže "bohům" z magické části světa jménem Evropa. Samozřejmě, je to do jisté míry zkreslený pohled, nicméně stejně zkreslený jej mají i mnozí našinci, když si pod slovem Afrika představí pouze bídu a utrpení.
Nejvíce mě na knize zaujaly pasáže, kde autor popisuje svoji přímou zkušenost z nairobských slumů, rozdíly mezi "naší" a "jejich" mentalitou, či uzavřený kruh života v podobě vaření nelegálního a smrtícího alkoholu. Svět ze stránek knih náhle vystupuje o poznání plastičtěji.
Velmi podařená byla i kapitalo věnovaná propojení magie a fotbalu v Africe. Je jen škoda, že sám autor do ní nepřispěl více osobními zkušenostmi, neboť by jistě byly zajímavé. Každopádně mám ale i tak na svém osobním seznamu dokumentu ke shlednutí další s názvem "Kick The Lion" od Olivera Beckera.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)