Bublina (Ha Buah) 2006



Režisér Eytan Fox má za sebou už několi úspěšných filmů (např. Walk on water). Izraelský film Bublina se řadí mezi jeho divácky nejúspěšnější počiny, což je skutečnost, kterou nemohu nijak podpořit (respektive vyvrátit), neboť jiný snímek jsem od Foxe neviděl.
Film se soustředí na tři mladé lidi, kteří spolu bydlí v Tel-Avivu, jedná se o vojáka a prodejce cd v jednom Noama, umělkyni Lulu (toho času prodavačku v nějakém obchodě s mýdlem apod.) a zaměstnance v kavárně Yelliho. Oba chlapci jsou gayové, nicméně spolu vzájemně žádného intimnějšího vztahu nemají. Yelliho má za přítele silně extrovertního Golana, který zastává nesmouvavé pozice vůči Palestincům. Zbytek hlavních postav je "naladěn" poněkud jiným směrem, navzdory svým proklamacím a snahám o apolitičnost jsou ale i oni samozřejmě politicky orientováni, nicméně jiným směrem, než je například Golan. Události naberou spád v okamžiku, kdy do jejich společného bytu dorazí mladý Ashram, což je Palestinec, který u hraničního přechodu našel Noamovy ztracené doklady... a hlavně, Ashram je docela hezký chlapík...
A co že je to ta bublina? Snad snaha žít si svůj život, užívat si lásky navzdory šílenosti světa kolem nás. Jenže každá bublina někdy praskne.
Ano, film Bublina se mi líbil, byl to netradiční pohled na letitý blízkovýchodní konflikt se zajímavým dějem a nečekaným závěrem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)