Dead Set (tv seriál 2008)

Aby tu těch filmů náhodou nebylo málo... :-)


Zombie horory jsou - navzdory názorům mnohých filmových fanoušků - svébytným hororovým subžánrem, který má svá vlastní pravidla a který mám poměrně dost rád. Vím, obvykle se jedná o béčkové tituly, mnohdy dokonce o tituly vskutku bezobsažné, které vynikají snad jen odporně hnusnými gore efekty, ale ..., co člověk nadělá.
Láska k zombie filmům se nedá potlačit :-).
Snad za to vše může Romero, nicméně on sám už v současnosti podle mého názoru nemá tomuto žánru moc co dát. Z posledních Romerových filmů se mi zamlouvaly jen Deníky mrtvých, jinak je to takové tápání v kruhu. Romera bohužel žánrově předčil remakem Snyder, španělský REC, či teď již i Dead Set - britský mini-seriál, kterému by ale - i vzhledem k minutáži - více sedělo klasické filmové zpracování.
Základní nápad je na zombie film nezvykle originální. Soutěžící v reality show Big Brother zažívají jeden z vrcholů své soutěže. Ve vile jsou již asi 60 dní, navzájem se znají - a občas si lezou na nervy - moderátoři jsou zajetí a fanoušci show klidně ignorují celý svět a těší se jen na další osudy svých "hrdinů". Klasika.


Jenže pak se cosi stane...
Fanoušci, štáb a pochopitelně i účinkující v show jsou do ní tak ponořeni, že si skoro nevšimnou, že se venku něco děje. Zprávy přenášejí přímé přenosy z míst, kde se skupinky lidí (?) chovají nekontrolovatelně a napadají ostatní. Nic z toho štáb nezajímá, jen je upoutá skutečnost, že je televize pravděpodobně škrtne z hlavního vysílacího času na úkor zpravodajství. Jaká to hrůza!!!
Pochopitelně, poslední, kdo se dozví o nástávající zombie apokalypse jsou soutěžící ve vile. Dost je zarazí, že kamery nenatáčí, nikdo jim nedává úkoly a venku je prapodivné, mrtvolné ticho. Zajímavá zápletka dále pokračuje, ale víc raději prozrazovat nebudu (byť nic extra originálního zase nečekejte). Seriál je samozřejmě hororem, ale v zásadě (snad v duchu Jacksonových filmů) se nevyhne i některým (troufám si říci, že záměrným) humorným místům, byť na žádný intelektuální humor pochopitelně nedojde, čekejte spíše něco ...ehm....fekálnějšího.
Nebyl by to však zombie film v duchu Romera, aby v sobě alegorií neobsahoval i kritiku současné společnosti. Ta není nikterak skrytá a člověk nemusí být znalcem Lynchových filmových symbolů, abyj ji tam mohl objevit. Zatímco Romero poslal zombie do obchoďáků, neboť prý i po smrti měli v sobě jaksi zakódováno, že to je to pravé místo, kde se naplňuje lidská existence, tak podobným stylem tvůrci seriálu Dead Set pranýřují současný fenomén (odeznívající?) reality show.
Pro fanoušky tohoto subžánru (a teď nemám na myslí reality show!) je Dead Set naprostou (podtrhnout!!!) povinností, pro ostatní intaktní :-) fimové diváky však jen hloupostí s urážlivými gore efekty.
Vyberte si sami, kam patříte.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID