Stávka

Jsou věci, jejichž hodnocení je nesnadné.
Stávka je prý politicky motivovaná. Inu, proč ne? Co dnes není (v širším smyslu tohoto slova)?
Skutečností je, že sociální problémy v této zemi jsou nemalé. Vláda podle posledních průzkumů de facto ztratila takřka veškerou podporu obyvatel (hovoří se až o 90%).
Nepatřím mezi lidi, kteří by často podporovali radikální rozhodnutí, ale v tomto případě jsem z velké části na straně odborářů. Ve společnosti je velká nespokojenost se správou věcí veřejných. Částečně se snad dá přičíst na vrub tradičnímu českému kverulanství, ale ze své valné většiny vidím viníka ve vládě "rozpočtové odpovědnosti", které se také často přezdívá vláda "půjčkové demokracie". Zvůle mocných, netransparentnost, necitlivé reformy, ale třeba i rozšiřování státního aparátu. To jsou věci, jež se v očích mnohých občanů stávají něčím nepochopitelným, arogantním. Největším nebezpečím nahromaděné agrese a pocitů zmaru je však to, že by lidé (respektive voliči) mohli při dalších volbách dát mandát některé - z hlediska naší politické kultury - nestandartní straně (vím, trochu neobratné vyjádření).
Klíčovou otázkou ale je, zda právě odbory se svojí stávkou jsou tou nejoprávněnější platformou pro vyjádření protestů. V tomto ohledu se jistě názory mnohých budou lišit. Akce se koná na "obhájení ekonomických zájmů všech", což je samozřejmě označení dost nešťastné. Chápu tedy, že mnozí právě z tohoto důvodu odborářskou akci odsuzují. "Dočasným omezením svobody zajistíme lepší budoucnost" - volná parafráze. Na některé - dejme tomu více liberálně smýšlející - jedince to může fungovat jako mávání červeného hadru před býkem.
Takže ano, snahy odborářů obecně podporuji. Stávka je jednou z akcí, které na červen chystá (chystala, kooperuje) iniciativa ProAlt. Nějaká změna ve společnosti je nutně potřeba, neměli bychom však zároveň zapomenout na to, aby se veškeré akce pohybovaly v mantinelech legislativy. Nejde ale jen o Českou republiku, stačí se podívat na záběry z demonstrací ve Španělsku. Nechtěl bych tyto události přímo spojovat, ale hlavní příčina je v podstatě totožná - korupce a zvůle "těch nahoře". Z pražské demonstrace některých Španělů mě velmi zaujal transparent s nápisem, "Error 404 Democracy not found".
Snad to byl jen eufemismus.
Jak z toho ale ven? Pochopitelně nevím, snad by ale nebylo na škodu upravit legislativně podmínky stávky, aby nedocházelo k takovým trapným okamžikům ohledně jejího výkladu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID