Zlatá česká hudební léta

Prosím za prominutí, bude ze mě teď možná trochu mluvit nostalgie.
Zaznamenal jsem reakce ohledně toho, že mnoho lidí nadává na současnou českou hudební scénu. Je prý k uzoufání na mílové kroky vzdálené od progresivního zvuku, sto let za opicema, apod.
Skutečně? Nevytváří tento obraz jen nepružná a rigidní média, která namísto toho, aby se doopravdy věnovala hudbě jen selektivně "propagují" střední proud osmdesátých let?
Troufám si říci, že jedno z nejlepších období tvůrčího rozmachu na poli populární hudby u nás přišlo krátce po roce 1989. To, že v současné době je mnoho tehdejších interpretů víceméně ignorováno je věc druhá. Zabrousíme tedy do análů youtube a zkusme oprášit nějaké staré legendy a osvěžíme ucho směrem k tónům kdysi tak velmi oblíbeného stylu "shoegaze"
TOYEN
Velmi zajímavá skupina, která se dala dohromady krátce před "sametovkou", koncertovala poté v USA a u nás předskakovala (překvapivě) Depešákům. Klasika klubové scény počátku devadesátých let.
ECSTASY OF ST. THERESA
Ano, Extáze hraje i dnes, nicméně pokud porovnáte současný ambientně-dream-popový zvuk s tím, co se hrálo v pražských klubech na počátku devadesátých let, tak máte před sebou nádherně nastíněnou čáru vývoje nejenom této skupiny, aneb od kytar k syntezátorovým mašinkám a občasnými oklikami zase zpět. Skupina tehdy byla v takřka (krom Muchowa, samozřejmě) jiném složení. Katka Winterová ještě nezpívala, maximálně se točila někde v Radosti FX kolem tyče... Jo, deska Susurrate byla velká bomba. Ono nahrávat pro Johna Peela a umístit se v prestižní hitparádě britského Radia One se nepoštěstí jen tak někomu.....

SEBASTIANS
Lipert, Čechtický... a další. Základ budoucích (a dodnes fungujících) Ohm Square se urodil už v roce 1992. Velký úspěch se sice zrovna nekonal, ale posluchači v klubu Bunkr měli o české hudební jedničce na dlouhé měsíce poměrně jasno...
HERE
Důkazem toho, že ne všechny zajímavé skupiny se zrodily v Praze jsou bezesporu muzikanti z Vyškova - Here. Podobně jako EOST, tak i je si vyhlédl John Peel. Nastartováno měli skutečně skvěle, nicméně po personálních výměnách a poté, co nezávislá česká scéna přestala být opět pro Británii dostatečně zajímavá se k dalšímu výraznému slovu nedostali, i když, pokud vím, tak skupina pořád funguje, koncertuje.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)