Izrael v rytmu Wagnera

Hudba je prý mocná čarodějka, dokáže lidem navodit pocity libosti i chladného mrazení v zádech. Přesto však existuje i hudba, jež dokáže lidi rozdělovat, či snad i dokáže být záminkou k nějakým konfliktům.
Na BBC včera uvedli zprávu, že izraelský orchestr pod vedením R. Paternostra uvede na hudebním festivalu v Bayeruthu některá Wagnerova díla. Věc se má však tak, že od roku 1938 platí pro Izrael jakési nepsané pravidlo o zákazu hraní Wagnerových hudebních děl.
Ano, určité pochopení pro to mám. Wagner byl znám svými protižidovskými postoji a, podobně jako mnoho jiných ještě po něm, s radosti svaloval vinu za kdejaký německý národní neúspěch právě na tuto skupinu. Wagner byl dokonce příbuzný s H. S. Chamberlainem, jistě se u nedělního čaje nebavili jen o hudbě.
Na druhou stranu by snad už bylo záhodno udělat za těmito událostmi tlustou čáru. Wagnerova hudba za to podle mě stojí. Je to už dlouhotrvající otázka, jak oddělit autora (autorku) od svého díla. Lze to vůbec? Kontroverzních hudebníků nám po světa běhá (a běhalo) hodně. Vezměmě si za příklad třeba velšskou skupinu Manic Street Preachers, která se mnohokráte otevřeně přihlásila k Marxovi. Určitě existuje mnoho lidí, kterým se jejich hudba líbí, ale protože oni sami s těmito tezemi nesouhlasí, tak mají ke skupině dost ambivalentní vztah. Nemusíme chodit zrovna ale až k "ostrovní" muzice. I u nás je velmi populární zpěvák Daniel Landa, kterému mnoho lidí nemůže "přijít na jméno" ne z důvodu toho, že by se jim nějak výrazně nelíbil jeho folk/rock/oi! (či co to vlastně je), ale kvůli něčemu zcela jinému. Osobně znám jedince, kteří mají rádi grungeovou legendu Nirvana, nicméně sebevražda je pro ně východiskem pro zbabělce a slabochy.
Může snad abstinent mít rád The Doors?
Ponechme to na každém, jak se s tím srovná.
Ale za toha Wagnera bych se přimlouval. V tehdejší době (19. století) byly podobné názory v německé společnosti celkem časté (což je samozřejmě neospravedlňuje) a bůhví jak to ten Wagner vlastně s těmi židy měl. Mohl by se jinak přátelit třeba s takovou Lilli Lehmann?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)