Norské šílenství

Šokující události, které otřášly (nejenom) Norskem se pochopitelně díky informačnímu ruchu 21. století odrazily i na české mediální a společenské scéně.
Některé reakce jsou však poněkud udivující. Přijde mi jako kdyby se u nás nějak neumělé naložit s informací, že současný norský premiér je z Dělnické strany, bez podivných poznámek o tom, co že je to za zemi, kde Dělnická strana tvoří vládu. To je neschopnost povznést se nad aktuální české společensko-politické nálepky.
"Potěšující" je zároveň silná vlna anti-islámských nálad, které se rozproudily v okamžiku, kdy se spekulovalo o možném útoku islámských teroristů, navzdory vyjádření norských muslimů, které předem útoky odsoudilo (padni komu padni), i když teď si nejsem ani jist, zda podobné vyjádření vůbec česká média nějak odprezentovala. Nedivil bych se, kdyby tomu tak nebylo.
Udivující je ale i zjištění některých ohledně toho, že v Norsku vládne rudo-zelená (levicově centristická) vláda, což se moc nenosí, neboť podobné vlády zvládnou přece snad jen přivést zemi do marastu typu Řecka. Málokoho už ale zajímá, že veřejný dluh Norska je dlouhodobě pod průměrem EU a jeho zahraniční část je de facto nulová (a nebýt zpětného odkoupení penzijního fondu, tak by ta čísla byla pro tuto severskou zemi ještě pozitivnější). Samozřejmě, Norsko je specifickým příkladem, vzhledem k jeho geografické poloze a přítomnosti nerostných surovin, nicméně na druhou stranu Norsko své životní prostředí nijak nevysává a snaží se o něj pečovat (snad krom těch nebohých plejtváků).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)