Bouře na severu

Léto často bývá nazýváno "okurkovou sezónou", o tom dnešním to můžeme tvrdit asi jen stěží. Stačí si vzpomenout na spor na trase Bátora - Kalousek, válku v Lybii, hrozící finanční krizi, či teď - nejnověji - na nepokoje v Rumburku a okolí.
Samozřejmě, soužití Romů a Čechů (i když k romské národnosti se hlásí de facto jen asi 2% obyvatel, takže všichni Romové asi Romové ve skutečnosti nejsou a i kdyby, jedná se "jen" o národnost, nikoliv o občanství) bylo jen málokdy bez problémů. Vzájemná napadání a osočování z rasové předpojatosti jsou a byly vodou na mlýn mnoha zpravodajství, už to tak nějak bohužel patří ke koloritu současných událostí, nicméně v posledních několika dnech po sérii poměrně brutálních útoků nabraly zcela jiného rozměru. O Romech se často hovoří v souvislosti s poukazem na jejich nepřizpůsobivost vůči majoritní společnosti a sklony ke kriminalitě, jež prý zajišťuje jejich obživu. Nemíním tu nijak obhajovat útočníky z "mačetového masakru", trest jim bezesporu patří (a pokud byl rasově motivovaný, tak jsem pro co nejpřísnější potrestání), nicméně jsem zastáncem názoru, že komplikované věci by se měly vnímat ze širší perspektivy. Stoupající počet Romů v oblasti Rubmurka a okolí není náhodný, často se jedná o lidi (ano, i Romové jsou lidé, navzdory tomu, že jeden z našich nejčtenějších deníků má titulek, "Lidé protestovali proti Romům", jen tak pro poznámku, jedná se o idnes.), kteří původně bydleli ve středních Čechách. Ve svých povinnostech platit nájem a podobné poplatky však nebyli zrovna vzorní, z čehož pochopitelně byli zoufalí majitelé nemovitostí, těm "vytrhli trn z paty" skupiny patrně severočeských podnikatelů, kteří nemovitosti odkoupili i se závazky vůči "nepřizpůsobivým", které následně sestěhovali do severních Čech. Netřeba snad říkat, že oni podnikatelé za uvolněné nemovitosti ve středních Čechách zinkasovali slušné peníze a navíc i státní příspěvky na sociální bydlení.
Jistě, ono je to v podstatě legální, že.... Jen mě trochu překvapilo, že výše uvedené skutečnosti naše média prezentují buď zcela okrajově (zpravodajský server čtk) nebo ji zcela vůbec vynechávají. Lepší je živit vzájemné nepokoje, ono to aspoň zvýší náklad novin.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID