Dáša na "hrad"!

...ale ne na ten, z něhož se vládne našim luhům a hájům (jako nejzávažnější překážka mi přijde to, že Damkové ještě nebylo 40), ale na ten z praktického hlediska možná i lukrativnější a "silovější", na post šéfa (šéfky?) českého fotbalu.
Asi i lidem, kteří se o českou kopanou moc nezajímají, je dostatečně známa korupce, jež se bohužel v tomto bohulibém sportu rozmáhá velkou měrou. Podivné kšefty a zvláštní zákulisní hry jsou faktory, které bohužel dobré jméno sportu moc nepodporují. Český fotbal prostě potřebuje jistou rehabilitaci a - jak se říká - když "ryba smrdí od hlavy" je asi potřeba začít právě od té hlavy. Domnívám se, že volba Damkové za předsedkyni FAČR by byla z tohoto hlediska kladným krokem. Pryč je sice doba, kdy veřejnost doufala a věrila ve spasitele typu Ivana Haška, který svůj mandát nedotáhl do zdárného konce a zmizel kdesi daleko, ale důvěryhodný vedoucí v čele svazu je podle mě skutečně potřeba.
Proč tedy preferovat Damkovou na úkor jejích soupeřů Pelty a Vinše (?)?
1) Damková je žena, nechci pozitivně diskriminovat, ale svůj zvuk to v Evropě, kde se jinde ženy v čele svazů nenacházejí, mít bezesporu bude. Mohlo by to probudit i zájem o fotbal mezi skupinami, jež doposud měly k tomuto odvětví ambivalentní vztah.
2) S Damkovou není dosud spojen žádný skandál (což pochoitelně nemusí znamenat, že je čistá jako lilie), pokud za něj nepovažujeme vztah s panem Berbrem, nicméně v porovnání s Peltou (a jeho výrokem z odposlechů, že "celé jaro bylo cinklý" a koneckonců i z časů je manažerského pobytu v jednom nejmenovaném klubu na Letné kolují zajímavé povídačky) je snad rozdíl patrný.
3) Můj subjektivní dojem, je, že Damková lépe zvládá mediální komunikaci.
Pochopitelně, mohou se objevit i názory, že právě Pelta - který dokáže sehnat vždy na vše peníze - by byl pro náši situaci v kopané velmi vhodný, nicméně já se nedomnívám, že zrovna tato schopnost je vhodná pro tak prestižní post, jakým je předsednictví FAČR. Něco takového si může dovolit šéf ligového klubu, kdy některé hráče pořizuje na úvěr, zapojuje své politické lobby, apod., ale já osobně mám pořád jakousi naivní představu, že pro národní tým, či českomoravský svaz by to bylo trochu nedůstojné. Aby pak nebyl celý svaz také úspěšně "cinklý".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)