Konec éry dluhokracie?

Otřepaná fráze, která tvrdí, že, "svět se mění a my s ním", je podle mě pravdivá. Snížení ratingu USA, který provedla agentura Standard and Poor´s, se ukázalo jako tah, jenž možná měl přijít už dávno. Není žádným tajemstvím, že veřejný dluh této zaoceánské velmoci dávno přesáhl polovinu jejich HDP (pomineme-li fakt, že právě tento makroekonomický ukazatel tam - narozdíl třeba od čistého ekonomického bohatství - není právě nejvyužívanější) a problémy třeba takové Kalifornie, či města Detroitu (vzpomínám si, že byty se tam v některých částech města prodávaly za 8 (sic!) dolarů) už dávno nabobtnaly do dost nebezpečných rozměrů. Situaci nepomohl ani projev B. Obamy, kterému podle mého názoru chybělo trochu zdravé kritiky. Agentury prý mohou snižovat jaký chtějí rating, ale USA bude vždy zemí top AAA... Co k tomu dodat, snad jen to, že index tamních akcií klesá dál.
Paradoxně se mi ale jeví situace, kdy na dluhové krizi patrně více prodělají země, které se americkému dluhu ani nepřibližují. Mám tím na mysli třeba Čínu (tuším, že tam je výše dluhu ccca 18% hdp), která je však ekonomickou pupeční šňůrou svázána právě i s USA (a samozřejmě i jinými "západními" zeměmi), neboť jen málokdo jiný může mít více v zájmu to, aby "západní státy" bohatly a hospodářsky sílily, neboť jen tak dojdou čínské výrobky náležitému odbytu. Nejde ale samozřejmě jen o USA - byť ten příklad je tam velmi markantní - ale i mnoho zemí eurozóny už delší dobu tiše přešlapuje na hranici bankrotu, vše je tak zamotané jako pověstný gordický uzel (jen ten Alexander tu nikde není), s každým dalším otálením (viz USA a jejich kompromisní řešení) se snižuje důvěryhodnost v dluhopisy daných států, což tedy vede i k logicky menší poptávce po nich, a to může spirálovitě vést k dalšímu propadu.
Další vývoj je pochopitelně velice těžké odhadnout, ale určitě se nejednomu člověku nabízí nepříjemná otázka, "Stojíme na pokraji konce jedné éry?"
Že je to nemyslitelné? To se domníval třeba i takový sv. Augustýn (mimochodem, patron pivovarníků), když už barbaři (konkrétně Vandalové) byli doslova "ante portas", že Řím nemůže nikdy padnout, že jeho říše bude věčná.... Nepřipomíná to něco?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)