Cestou necestou do Unhoště

Výletování po české krajině na "palubě" regionálního motoráčku ma určitě své kouzlo. Snad také proto jsme si za cíl našeho včerejšího menšího výletu zvolili středočeskou obec Unhošť. V Unhošti jsem nikdy předtím nebyl, prakticky nic jsem o ní nevěděl (což se posléze ukázalo jako velké mínus), takže proč se tam nevydat, že?
Ano, kostel je skutečně hezký (má počátek ve 12. století) s půvabnou zpovědnicí a krásnou barokní kazatelnou a několik let v něm působil i bratr slavného Josefa Jungmanna, ale Unhošť mi připravila i několik šoků, tak tedy.... Nádraží je asi 3 km daleko od města samotného a mezi ním a městem není žádná klasická cesta pro pěší, kteří přijedou vlakem. Musíte tam pobíhat po dost rušné komunikaci, což pohodové atmosféře moc nepřidá.
Dá se vytušit, že ještě v 19. století vládl v Unhošti celkem blahobyt, nicméně současný stav je poněkud neutěšený, což se projevuje v nabídce občerstvovacích zařízení. Chtěli jsme zajít na večeři (před noční procházkou zpět na vlak), nejlépe na první pohled vypadala místní pizzerie, avšak po vstupu dovnitř se nám i přes ty obrovské mraky kouře podařilo zahlédnout po zemi prchající myš ve směru kuchyně. Chuť na jídlo mě jaksi přešla, ale už jsme měli objednáno. Výsledná pizza na pohled nevypadala zle, nicméně chuťově to bylo plané jako máloco, navíc pizze se v mém žaludku asi moc nelíbilo a během večera se několikrát pokoušela o exodus, který naštěstí nikdy dokonán nebyl.
Ale jo, jinak je to hezké místo, třeba hřbitov i s kaplí jsou skutečně honosné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)