Ženy v Saudské Arábii

Shayma Jastaniah je saudskoarabská žena, která byla nedávno odsouzena k veřejnému zbičování (10 ran ), neboť provedla něco, co tamní společnost zakazuje a přísně trestá. Řídila automobil.
Divné, co?
Vlastně ani ne, zase tak moc se o tom nemluví, ale není tajemstvím, že v SA (Saudská Arábie) je zakázáno, aby žena řídila auto, pochopitelně si tak dámy ani nemohou opatřit řidičský průkaz. Shayma měla to "štěstí", že je držitelnou mezinárodního řidičského průkazu. Tohoto průkazu ale používala velmi - chtělo by se říci - s rozumem. V podstatě řídila jen ve velmi extrémních situacích, kdy se jiné možnosti nedostávalo, jako byl zrovna případ jejího "prohřešku", kdy vezla rodinného příslušníka do nemocnice. Český zákon je v tomto ohledu velmi liberální, mám dojem, že i v případě, kdy nemáte řidičský průkaz, tak můžete v krajní nouzi (umírající člověk) auto řídit. Nechci teď porovnávat legislativu obou zemí, jde o neporovnatelné příklady, které se od sebe liší tradicemi, životním stylem a mnohým dalším, nicméně nemohu se vyhnout tomu, že trest pro tuto ženu mě šokoval. Nejhorší je, že tato tamní "právní" argumentace nevychází z nějakého logického zákona, mám dokonce dojem - ale v dané věci se moc neorientuji, takže zůstanu u dojmu - že snad ani de jure takový zákon v SA neexistuje.
Vím, mně se to tady z pohodlného křeslav Evropě hezky povídá (respektive píše), nepatřím mezi ty lidi, kteří rádi poučují "méně rozvinuté" kultury, společnosti o tom, jak dosáhnout toho jediného a správného cíle lidské civilizace, vím, že soudit ostatní pravidly, která platí v mém prostředí často vede k větším konfliktům než byly ty původní, ale v tomto případě si myslím, že jasně vyjádřit svůj názor není rozhodně špatné. Jeden příklad za vše. Manal al-Sharif, žena, která stojí za organizací zabývající se ženskými právy v SA, byla rovněž zadržena za řízení motorového vozidla (sama se natočila a video dala na youtube), Amnesty International ji prohlásila za "prisoner of conscience" a na nátlak i dalších mezinárodních organizací byla nakonec propuštěna.
Bez vykonání trestu.
Je hezké, že saudskoarabský král Abdullah dá ženám právo volit ve volbách (čímž si hodně pohněval ultrakonzervativní kruhy), ale domnívám se, že po této možnosti (mluví se o rou 2015) budou stále v roli velmi znevýhodněných a pokud se něco na situaci změní, tak jen díky mezinárodnímu tlaku a lidem, jako je třeba Manal al-Sharif. Mimochodem, Manal al-Sharif - mezinárodně uznávaná jako bojovnice za svobodu - je věřící muslimka. To také nezapadá do zažitých schématů...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)