Fenomén hardbass

Možná jste už o "hardbassu" slyšeli, koneckonců i na obrazovkách nejsledovanější tuzemské stanice se mu věnovala nějaká ta minuta... Prý se jedná o taneční zábavu mladých ultrapravicových radikákálů, která před nedávnem z místa svého vzniku (což je Rusko) dorazila i do naší kotliny. Zajímavé.
Shlédl jsem na serveru youtube několik záznamů těchto tanečních pokusů a zarazilo mě několik věcí. Všichni hopsající byli kluci, což ostatně bylo poměrně komplikované poznat, neboť jejich tváře halily půvabné kukly (model kotelníkových fotbalových fandů - podzim 2011), a znáte to, odlišit dnes ženu od muže - navíc na nekvalitně nasnímených záběrech..., nicméně troufám si tvrdit, že to všechno skutečně byli (jsou) kluci. Tvrdí se, že se jedná prý o nacionalistické radikály. Nevím, to z videa poznat nešlo, jen to, že někdo nosí hadříky od Lonsdale nemusí přece znamenat, že je to bůhvíjaký radikál (já vždy tyto lidi považoval za pěkné konformisty), natožpak nacionální, či krajně pravicový. Co je krajně pravicového na tanečním hopsání (možná je tam nějaký podtext, kdy podle změny bpm nám podprahově kdosi křičí do ouška "nic než národ" :-))? Ve své upřímné (sic!) naivitě moc nechápu, proč hoši hopsají s těmi nepohodlnými kuklami, nicméně když se nad tím hlouběji zamyslíte a zadumáte, pak vás možná napadne to samé co mě - jsou totiž hrozně stydliví! To zase celkem chápu, pro podobné kreace jistě nemá zcela každý všeobecné, altruistické pochopení.
Hudební podtext je také nesmírně zajímavý, jedná se o jakýsi techno-industrial (za nepřesné vymezení se omlouvám, moc tyto věci neposlouchám), který je vyloženě skočný a nekomplikovaný (průměrný fanda by jistě něco podobného zvládl poskládal v abletonu nebo fruitu za nějakou půlhodinku). Pozitivní určitě je, že mládež pěstjící tuto hardbassovou aktivitu se hýbe - což zejména s poukazem na tonáž některých borců z videa je velmi dobré - a nesedí jen pasivně doma před tv, pc, psp, četbou Völkischer Beobachter, apod. Pohybem a sportem ku zdraví, pěstěme své tělo i ducha! Mládež tak aspoň netráví čas braním drog a podobných zlořádů a raději se věnuje této pohybové aktivitě, což je jen dobře, když člověk uváží, že např. v Ostravě - rejdišti nejedné hardbassové skupiny (čímž se omlouvám jiným městům, ale většina těch podařenějších záznamů je opravdu převážně z Ostravy) - se může mládež aspoň trochu vyřádit, neboť tamní fotbal (kterému hoši určitě fandí, neboť se před Bazaly nechali několikrtá zvětšnit na památku dalších generací) upadá a hra Baníku stojí slušně řečeno za starou bačkoru.
Jen mě trochu zaráží, že hoši si vybrali takovou nevlasteneckou hudbu, techno má kořeny v Detroitu a Chicagu, hardbass sám o sobě v Rusku, tedy vzato kolem a kolem v zemích navýsost nečeských. Od cizáků raději ruce dále, bratři! Co zkusit něco pěkně českého (moravského, slezského)? Takový tanec na hudbu lidových písní zpívaných Jarmilou Šulákovou...., hoši by navíc mohli ty nečeské oděvy pochybných anglických značek vyměnit za příjemné národní kroje. Tanec by se mohl prokládat recitováním z uvědomělé četby, navrhuji třeba takového Lešetínského kováře od Sváti Čecha.
Joj! To by bylo!
Hardbass má prý bojovat proti drogám, což je asi pravda, tančící vypadají jako po požití mdma a svým vystoupením mohou leckoho od podobných požitků odradit. Jo, to by mohlo fungovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)